Estany Saburó, Pallar Jussà

Un observatori meteorològic del Pirineu ha arribat a -25 ºC

Es tracta de l'Estany Saburó, que té el fenomen de la "piscina freda" o "CAP"

Francesc MauriActualitzat

Aquest matí, repassant les mínimes del Pirineu, l'observatori d'Espot, de la xarxa d'alta muntanya de Meteocat, a una mica més de 2.500 metres, ha tingut una mínima de -2,7 ºC. A poc més de 2 km i, a uns metres per sota de la cota 2.500, hi ha l'estany Saburó, on s'ha arribat a -25 ºC. Sorprenent, oi?

A l'estany Saburó, no fa gaire temps, uns dels grans aficionats d'aquest país a la meteorologia, en Lluís Pla, va instal·lar, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i d'altres entitats, empreses i persones, un dels observatoris més peculiars del país. El motiu era buscar un dels punts més freds del Pirineu.

Estany Saburó, Pallar Jussà (Lluís Pla)

Qualsevol pot pensar que el punt més fred del Pirineu català és el cim de la Pica d'Estats, situat al sostre dels 3.143 metres. És una gran veritat, si bé amb algun però. Està clar que la Pica d'Estats tindrà, teòricament, la temperatura mitjana anual més baixa però, quan l'aire fred ha arribat en situacions molt fredes hivernals i, darrere seu, s'instal·la un potent anticicló amb calma absoluta, la pèrdua de radiació continua a nivell de terra i, molt especialment a les zones planes i més enclotades. És el que anomenem inversió tèrmica.

La zona de la Cerdanya i els observatoris situats a la riba del Segre, com Isòvol, Das, Bellver o Martinet, surten sovint a la informació del temps amb valors molt baixos. També els de la riba de la Pallaresa, com Escaló o Esterri d'Àneu, o també els de la Ribagorçana, com el Pont de Suert o també els de la Noguera de Tort com Barruera.

Estany Saburó, Pallar Jussà (Lluís Pla)

Doncs bé, a l'alta muntanya, els observatoris situats en zones pròximes als cims, carenes o zones ventilades no poden "acumular" aire fred "cuinat a les olles i planes" després d'irrupcions fredes. Es tracta de les "piscines fredes" o CAP -l'acrònim anglès de Cool Air Pool. A molts indrets del món s'estudien, sobretot des de la irrupció en massa d'estacions meteorològiques semiprofessionals amb comunicació a distància.

A Espanya, Vega de Liordes a Lleó o Linares de Mora a Terol, entre d'altres, són dos punts on els "freaks" tenen les seves estacions muntades. Aquest matí a Linares s'ha arribat a -13ºC i a Vega, diumenge passat, es va arribar a -18ºC. En tots dos casos, observatoris situats a molt menys alçada que el Saburó.

Estany Saburó, Pallar Jussà (Lluís Pla)

Tingueu en compte que l'estany Saburó fa pocs mesos que funciona. Tenint en compte que és una olla perfecta, tancada, sense cap mena de dubte, en el futur ens donarà valors encara més sorprenents i fulminarà més d'un termòmetre.

 

Anar al contingut