Un monsó molt actiu provoca grans inundacions al sud-est asiàtic

Néstor GómezActualitzat

Una temporada intensa de monsó està afectant el sud-est asiàtic amb greus inundacions i despreniment que ja han provocat desenes de morts i milers de persones evacuades. L'Índia, Nepal, Bangla Desh i Birmània són els països on els efectes han estat més importants.

El monsó és un vent estacional que a l'estiu bufa des de l'oceà índic cap a terra, endinsant-se cap a l'Himàlaia. És un vent molt carregat d'humitat i que deixa espectaculars quantitats de pluja. És en aquests indrets l'estació plujosa que comprèn de maig a octubre segon l'indret.

El Nepal és un dels països on les pluges torrencials ha tingut pitjors conseqüències. El nombre de morts supera les 65 persones i, segons informa el govern nepalí, encara hi ha una trentena de desapareguts. S'estima que unes 10.000 famílies han abandonat les seves llars i esperen ser rescatades en helicopter tan aviat millori les condicions del temps. 

A Pakistan, les fortes pluges han causat grans destrosses al nord del país. Almenys 22 persones han mort en ser engolides per una riuada. Les inundacions s'han localitzat a Leswa, a la vall de Neelum. El pitjor monsó del país va ser durant el 2010 quan van perdre la vida unes 2.000 persones.

A Birmània, a l'estat de Kachin, situat al nord del país, el cabal del riu Irrawaddy era tan alt que 18.000 persones han deixat casa seva per refugiar-se en indrets més elevats. A Bangla Desh els monsons també han descarregat amb força amb inundacions i despreniments de terra que han provocat la mort de 10 persones, i l'Índia més d'un milió de persones han marxat de l'estat d'Assam. El riu Brahmaputra, que prové de l'Himàlaia de l'Índia i que després passa per Bangla Desh, ha inundat més de 1.800 pobles.

 

Anar al contingut