Un meteor il·lumina el cel nocturn a Noruega

Actualitzat

Dissabte a la tarda es va fer de dia durant uns segons per l'arribada d'un meteor que es va encendre en entrar en contacte amb l'atmosfera. El meteor es va observar plenament des de Florø, al sud-oest de Noruega. Els experts associen aquest meteor a la pluja d'estels dels Tàurids del nord.

Aquesta pluja té el radiant, punt d'on sembla que s'origini la pluja, a la constel·lació de Taure. En el cas de l'hemisferi nord, els Tàurids boreals són observables entre el 20 d'octubre i el 10 de desembre.

 

Màxim de pluja d'estels Tàurids

La pluja dels Tàurids és el resultat de la interacció de l'atmosfera amb les restes del cometa 2p/Encke, vist per primer cop el 1786 per l'astrònom francès Pierre François André Méchain.

L'Encke deixa una estela de material molt ampla i per això aquesta pluja es presenta amb dues fases de màxima activitat, els anomenats Tàurids del sud i del nord, que coincideixen amb els moments en què la Terra passa per les dues branques més denses de material.

Segons l'American Meteor Society, els Tàurids del sud estan actius entre principis de setembre i mitjans de novembre, mentre que els del nord van del 20 d'octubre al 10 de desembre. Estem, doncs, en un període de solapament entre les dues branques.

  • Els Tàurids del sud tenen el màxim precisament al voltant d'aquest 5 de novembre.
  • Els Tàurids del nord hi arribaran al voltant del dia 12 de novembre.

Els Tàurids apareixen amb una mitjana d'uns 7 estels per hora i, per tant, són un fenomen modest si el comparem, per exemple, amb els Perseids, que presenten una mitjana de 60 meteors observats per hora en els màxims d'intensitat.

A més a més, es tracta d'una pluja lenta: la velocitat d'entrada de les partícules a l'atmosfera és d'uns 105.000 km/h (uns 27 km/segon). Aquest fet, juntament amb la composició més resistent d'aquestes partícules, fa que els meteors s'endinsin a més profunditat que d'altres, fins a uns 44 km d'altitud.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut