Gota de pluja a Sant Bartomeu del Grau
Gota de pluja a Sant Bartomeu del Grau (Emili Vilamala)

Un març càlid i amb pluja molt irregular

RedaccióActualitzat

El mes de març va ser un mes càlid en general a Catalunya, mentre que la precipitació va tenir un caràcter més irregular, segons les dades del balanç climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Març càlid

La temperatura es va situar per sobre de la mitjana climàtica en general, tot i que en punts del Prepirineu i la Depressió Central els valors no es van desviar gaire dels normals. Precisament aquest mapa mostra l'anomalia de temperatura del mes (la desviació respecte de la mitjana):

(Meteocat)

 

Les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que van registrar desviacions més grans van ser la de Castellar de n'Hug (+2 ºC), la de Barcelona-Raval (+1,9 ºC) i la de les Borges Blanques (+1,8 ºC).

A més, entre els dies 11 i 13 de març es van superar alguns rècords de temperatura màxima i temperatura mínima més alta d'un mes de març en punts del Prepirineu, el prelitoral sud i les planes de la Catalunya Central.

Pluja molt irregular

Pel que fa a la precipitació, no vam tenir tanta uniformitat: els registres de pluja van ser molt més alts del que és habitual a gran part del Pirineu, al Prepirineu occidental, al massís del Port, a la desembocadura del Ter i en punts de la costa i el prelitoral central. En canvi, va ploure menys del que és habitual en zones com el Priorat, Osona, l'Alt Empordà o la part baixa de la Tordera.

Aquesta irregularitat es veu en el mapa d'anomalia de precipitació, pel contrast entre els colors blau fosc i els de la gamma dels taronges.

(Meteocat)

 

De totes les estacions de la XEMA, la que va registrar una quantitat de pluja total més gran va ser la del Parc Natural dels Ports (Baix Ebre), amb 489 mm. La segona, a molta distància, la d'Espot (Pallars Sobirà), amb 282 mm.

Justament cap als Ports, el final plujós del mes de març ha continuat en els primers dies de l'abril.

Ventada del dia 2 de març

Un altre fet a destacar va ser la ponentada del dia 2, que va deixar un cop de 161 km/h al Puig Sesolles, i ratxes superiors als 80 o 90 km/h a molts sectors del centre del país i de Ponent. Es va mesurar la ratxa més forta dels últims 11 anys a Cervera (Segarra), Castellnou de Bages (Bages), la Panadella (Anoia) i Tàrrega (Urgell). A banda, entre els dies 2 i 3 es van superar els 100 km/h a zones altes del Pirineu i Prepirineu.

Trobareu el balanç climàtic complet al portal del Servei Meteorològic de Catalunya.

 

Anar al contingut