Un iceberg d'uns 5.000 quilòmetres quadrats de superfície està a punt de separar-se de la península Antàrtica

Alberto AlcántaraActualitzat

Científics de la Universitat de Swansea avisen que un enorme iceberg de més de 5.000 quilòmetres quadrats de superfície està a punt de separar-se de la península Antàrtica. Seria un dels 10 icebergs més grans mai registrats, amb una mida similar al de la suma de les comarques de Tarragona.

El passat novembre, la NASA va detectar una gran esquerda de més de 100 quilòmetres de longitud a la plataforma de gel Larsen C. Durant la segona meitat de desembre, l'esquerda es va allargar uns 20 quilòmetres més. Ara només queda un altre fil de 20 quilòmetres perquè la plataforma es trenqui del tot i l'iceberg se separi.

 

L'investigador principal, el professor Adrian Luckman, pensa que la ruptura total és qüestió de poques setmanes, i per tant acabarà passant durant els pròxims mesos.

Segons Luckman, no hi ha "cap evidència per vincular aquesta fissura en particular amb el canvi climàtic", però això és compatible amb el fet que "l'escalfament global ha jugat un paper crucial en la pèrdua de gel de les plataformes, com mostra el retrocés de les mateixes al llarg de la dècada de 1990 i la dècada de 2000".

La plataforma de gel Larsen C està perdent la seva capa superior com a resultat de les temperatures més càlides de l'aire, i també la seva capa inferior a causa de les corrents oceàniques més càlides.

Segons les modelitzacions efectuades per aquest grup de científics, una pèrdua del 10 per cent de l'àrea de la plataforma farà que la capa de gel que quedi sigui més vulnerable, i per tant més inestable, i per això pronostiquen episodis similars en el futur.

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut