
Un estudi mostra la relació dels registres sísmics amb els episodis de pluja intensa o tempestes
Les dades analizades corresponen a la xarxa sísmica instal·lada a la Cerdanya
Les dades sísmiques es poden utilitzar per fer un seguiment detallat de l'evolució d'esdeveniments meteorològics, com ara els episodis de pluja intensa i les tempestes, segons una nova publicació del centre de recerca Geociències Barcelona, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (GEO3BCN-CSIC).
??Les dades sísmiques es poden utilitzar per monitorar l'evolució d'esdeveniments meteorològics com ara els episodis de pluja intensa i les tempestes. @CSICCat https://t.co/o5MooSh7yJ
GEO3BCN - CSIC (@GEO3BCN_CSIC) February 8, 2023
Dades de la xarxa sísmica de la Cerdanya
Les dades analitzades corresponen a la xarxa de nodes sísmics instal·lada a la Cerdanya. El primer autor de la publicació, l'investigador Jordi Díaz Cusi, explica:
"Durant el procés de control de qualitat de les dades (...) vam observar la presència d'unes vibracions d'alta freqüència (f > 40 Hz) enregistrades en moltes de les estacions"
Després d'estudiar els senyals, els investigadors van relacionar les vibracions d'alta freqüència registrades pels sismòmetres amb els episodis registrats de pluja intensa en aquesta zona.
Això vol dir que, a partir dels registres de la xarxa sísmica, que s'estén per una superfície d'uns 300 quilòmetres quadrats, es poden obtenir "mapes detallats" de l'evolució temporal i espacial de l'episodi de pluges, de manera semblant --i complementària-- a un radar meteorològic.
Aquesta animació mostra les variacions d'amplitud sísmica durant l'episodi de pluja d'abril de 2021, començant el 25 d'abril a les 00:00 i finalitzant l'1 de maig a les 23:45. Cada instantània correspon a un interval de 15 minuts.
GEO3BCN - CSIC (@GEO3BCN_CSIC) February 8, 2023
Autor: @JDiazCusi pic.twitter.com/jul3kBI8hE
A més a més, la xarxa sísmica també registra vibracions produïdes per les ones sonores que generen els trons associats a les tempestes elèctriques. Segons indica l'estudi, els senyals es capten a distàncies de fins a 20 o 30 quilòmetres de la localització del llampec corresponent. Podeu llegir l'estudi sencer en aquest enllaç.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia