Paisatge a la Cerdanya (arxiu)

Un estudi mostra la relació dels registres sísmics amb els episodis de pluja intensa o tempestes

Les dades analizades corresponen a la xarxa sísmica instal·lada a la Cerdanya

Les dades sísmiques es poden utilitzar per fer un seguiment detallat de l'evolució d'esdeveniments meteorològics, com ara els episodis de pluja intensa i les tempestes, segons una nova publicació del centre de recerca Geociències Barcelona, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (GEO3BCN-CSIC).

 

Dades de la xarxa sísmica de la Cerdanya

Les dades analitzades corresponen a la xarxa de nodes sísmics instal·lada a la Cerdanya. El primer autor de la publicació, l'investigador Jordi Díaz Cusi, explica:

 

"Durant el procés de control de qualitat de les dades (...) vam observar la presència d'unes vibracions d'alta freqüència (f > 40 Hz) enregistrades en moltes de les estacions"

 

Després d'estudiar els senyals, els investigadors van relacionar les vibracions d'alta freqüència registrades pels sismòmetres amb els episodis registrats de pluja intensa en aquesta zona.

Això vol dir que, a partir dels registres de la xarxa sísmica, que s'estén per una superfície d'uns 300 quilòmetres quadrats, es poden obtenir "mapes detallats" de l'evolució temporal i espacial de l'episodi de pluges, de manera semblant --i complementària-- a un radar meteorològic.

 

 

A més a més, la xarxa sísmica també registra vibracions produïdes per les ones sonores que generen els trons associats a les tempestes elèctriques. Segons indica l'estudi, els senyals es capten a distàncies de fins a 20 o 30 quilòmetres de la localització del llampec corresponent. Podeu llegir l'estudi sencer en aquest enllaç.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut