Un eclipsi anular de Sol aquest dijous, molt testimonial a casa nostra

El moment màxim de l'eclipsi parcial de sol serà dijous a les 11.55

Néstor GómezActualitzat

Ja tenim a tocar un eclipsi anular de Sol. Bé, serà anular al nord-est del Canadà, nord de Groenlàndia i nord-est de Rússia. En canvi, a casa nostra serà un eclipsi parcial de Sol, de fet, serà tan poc el tros de sol que taparà la lluna que serà pràcticament imperceptible.

L'eclipsi es donarà durant el matí de dijous, 10 de juny. Començarà a Barcelona a les 11.19 i acabarà a les 12.33, amb el seu moment màxim a les 11.55. Si l'observeu, sempre amb protecció, veureu una petita mossegada a la part superior esquerra del Sol, la lluna només taparà el Sol un 2%, que significarà només una magnitud de 0,07.

Què vol dir que un eclipsi anular?

La lluna, que s'interposa entre la Terra i el Sol, està prou allunyada de la Terra com per no tapar completament el disc solar i deixa, a ulls de tothom, un anell il·luminat que envolta la lluna, d'aquí que s'anomeni anular. En la següent notícia t'expliquem les diferències entre eclipsi total, parcial i anular.

El proper eclipsi solar aquest 2021 tindrà lloc el 4 de desembre. Serà un eclipsi total que només serà visible a l'Atlàntic sud i a l'oceà Índic al sud d'Austràlia. Si el voleu veure, només serà visible al sud de Tasmània, a Austràlia, entre les 8 i 9 del matí hora nostra.

Ara bé, si voleu veure un eclipsi total sense moure'ns de casa, caldrà esperar al 12 d'agost del 2026 i al 2 d'agost del 2027.

Sense protecció, no hi ha observació

El sol no es pot mirar directament, encara que sigui un eclipsi parcial, sense prendre mesures, i pot causar danys irreversibles. No serveixen les ulleres de sol, ni els negatius, ni les radiografies. Si el voleu mirar directament, cal una bona protecció de la llum solar i posar-se ulleres de soldador. Una manera indirecta és projectar la imatge del sol a través d'un telescopi sobre un full; hi veureu com al Sol li falta un bon tros.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut