El pantà de Siurana a principis de setembre (Jaume Alegre)
El pantà de Siurana a principis de setembre (Jaume Alegre)

Un dels mesos d'agost més secs dels últims anys

Alberto AlcántaraActualitzat

El balanç climàtic del Servei Meteorològic de Catalunya mostra en xifres i mapes allò que deveu haver percebut aquests dies si heu viatjat per tots els racons de Catalunya: l'agost ha estat un dels més secs dels darrers anys a la major part del país, comparable als dels anys 2011 i 2001.

En el mapa d'anomalia de precipitació es pot veure la manca de pluja generalitzada, amb registres inferiors al 30% de la que és habitual, a gran part del territori. Només en algunes zones del quadrant nord-est i punts molt concrets del Pirineu oriental i del Pla d'Urgell, el mes ha estat normal o plujós, per l'aportació de tempestes locals.

La situació marcada per les altes pressions ha propiciat registres inferiors als 5 mm mensuals en bona part de Ponent, zones de la Catalunya Central, el Prepirineu occidental, el prelitoral i el litoral sud i central. La manca de les tempestes típiques de finals d'agost deixa també la seva empremta al Pirineu, on l'estiu és l'estació més plujosa.

A més d'un 10% de les estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques amb un mínim de 10 anys de registres, ha estat l'agost més sec des que hi ha dades. Aquestes estacions se situen principalment al Prepirineu, Ponent, prelitoral sud i litoral central. En el cas de Lleida, amb dades des del 1950, l'agost ha estat el segon més sec, darrere del de l'any 1988.

Mes càlid, però sense extrems

A banda dels pobríssims registres de precipitació, el domini del flux de nord ha fet que les temperatures, tot i ser càlides, no hagin assolit valors més extrems. No hem tingut cap onada de calor. L'SMC qualifica el mes com a càlid a gran part de Catalunya. A destacar les anomalies positives que al Prepirineu, degudes a l'escassa nuvolositat al llarg del mes.

En canvi, el mes ha estat normal a punts de Ponent i del litoral sud, fins i tot amb valors de temperatura mitjana per sota de la mitjana climàtica. 

Podeu trobar tots els detalls d'aquest balanç climàtic de l'SMC  en aquest enllaç.

Anar al contingut