Termòmetre de carrer a Yakutsk

Un dels indrets poblats més freds del planeta arriba als 38 ºC

Néstor GómezActualitzat

Hi ha climes que realment són sorprenents i el continental, n'és un. Diumenge, Verkhoiansk, a la Sibèria Oriental, una de les poblacions on fa més fred del planeta, va arribar als 38 ºC.

Verkhoiansk, juntament amb Oimiakon, són coneguts en el món de la meteorologia i la climatologia pel fet de ser els indrets habitats més freds del planeta. A Oimiakon s'hi van registrar -67,7 ºC l'hivern de 1933. Amb hiverns amb fred intens que duren 9 mesos, les escoles tanquen les portes quan la temperatura cau per sota dels -50 ºC. Aquest fred extrem de l'hivern contrasta amb la calor de l'estiu.

Josep Garcia a Oimiakon a -59 ºC
Josep Garcia a Oimiakon a -59 ºC

La situació dominada per l'anticicló de l'est permet que les temperatures s'alcin amb força durant aquestes jornades estivals. D'aquí de que durant el cap de setmana la temperatura pugés per sobre dels 30 ºC, valors més normals durant el mes de juliol que no pas durant el juny.

Aquesta gran diferència tèrmica entre els crus hiverns, amb màximes mitjanes de gener de -42 ºC, i els estius càlids, amb màximes mitjanes de juliol de 23 ºC, és un dels trets característics del clima continental. Contrasta amb el clima equatorial, en el qual les temperatures al llarg de l'any són sempre iguals, amb molt poca amplitud tèrmica.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut