Una onada de tornados deixa almenys una trentena morts als Estats Units

Alberto AlcántaraActualitzat

Una gran pertorbació està portant tempestes violentes als Estats Units. Entre divendres i el cap de setmana es van formar desenes de tornados que han deixat almenys 32 de morts i centenars de ferits de diversa consideració, a banda de talls de llum i danys materials molt considerables.

Desenes de tornados

L'alerta del Servei Meteorològic Nacional (NWS) pels possibles tornados de divendres abastava una desena d'estats, des de Texas fins a Iowa o Wisconsin, amb possibles afectacions a 28 milions de persones.

Una de les zones més afectades ha sigut l'estat d'Arkansas. Al centre de l'estat s'han registrat danys importants generalitzats i es comptabilitzen tres morts a la ciutat de Wynne i un més a Little Rock. Gairebé 80.000 abonats s'han quedat sense llum.

Al vespre, un altre tornado va afectar la ciutat de Belvidere, a Illinois. La ventada va provocar l'enfonsament del sostre i part de la façana de l'Apollo Theatre mentre s'hi celebrava un concert. El cap de bombers va confirmar la mort d'una persona, i també hi va haver 28 ferits, cinc dels quals hospitalitzats amb ferides greus.

També es van reportar tornados a l'estat d'Iowa. De fet, l'NWS var rebre informes preeliminars de més d'una cinquantena de possibles tornados.

Les tempestes es van desplaçar per l'est, i es van registrar més incidents en estats com ara Alabama, Indiana o Mississipí. Les autoritats han confirmat quatre morts a Illinois, tres a Indiana i set al comtat de McNairy, a la frontera de Tennessee i Mississipí.

A Indiana, la localitat més afectada ha estat Sullivan.


Gran pertorbació

La responsable del temps advers és una enorme pertorbació que estava centrada a la zona del llac Michigan, però amb un radi d'acció que arribava fins als estats del sud. La borrasca ha arrossegat una massa d'aire freda que ha interactuat amb l'aire més càlid i humit que entrava del golf de Mèxic a una gran part de la vall del Mississipí i fins a parts d'Iowa, Illinois o Indiana. Tot plegat ha propiciat la formació de línies de tempesta i les condicions favorables per als tornados.

Mapa isobàric i Tº C a 500 hPa per a dissabte a les 6 UTC(Topkarten)

La pertorbació tendeix a retirar-se cap a l'est, i aquest diumenge el temps ja serà molt més estable.

El Corredor dels Tornados

Els estats afectats formen part de l'anomenat Corredor dels Tornados, la zona dels Estats Units on aquests fenòmens són més probables.

Estudis recents mostren com el corredor es desplaça cap a l'est durant els últims anys. Fa una setmana, un tornado de llarga durada que va arrasar l'estat meridional de Mississipí, va matar 25 persones i va causar grans danys materials.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut