Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Un aiguat de 126 mm en 6 hores va desencadenar el desastre a l'illa d'Ischia

Un registre inèdit en 20 anys de dades a la zona

Alberto AlcántaraActualitzat

La matinada de dissabte, un aiguat insòlit va provocar inundacions i una esllavissada de terra amb conseqüències que encara s'estan determinant a l'illa d'Ischia, situada davant de la costa napolitana.
 

Un aiguat rècord

L'esllavissada ha passat a Casamicciola Terme, un poble situat al nord de l'illa. Segons ha comunicat el Consell Nacional de Recerca, els pluviòmetres dels voltants van registrar fins a 126 mm de pluja en sis hores a partir de la mitjanit. Es tracta d'un valor que no s'havia registrat des de 20 anys, que és quan van començar les sèries de dades en aquest indret.

Efectes dels aiguats a Ischia (Guglielmo Mangiapane)

També donen detall de la intensitat de pluja, amb els exemples de Forio i Monte Epomeo, on va haver-hi registres d'entre 50 i 52 mm de pluja en només una hora. Això vol dir pluja molt forta, sense arribar a la qualificació de pluja torrencial, segons l'escala d'intensitat horària.
 


Casamicciola està catalogada com a zona de risc molt elevat d'esllavissades. Han tingut episodis repetits al llarg dels anys, com el 2009 o el 1987. El més greu va ser l'any 1910, quan van morir 11 persones.

Una pertorbació reactivada al Mediterrani

En una tragèdia d'aquest tipus hi ha factors meteorològics, geogràfics i urbanístics. Pel que fa als primers, parlem d'una pertorbació que es va gestar a gran velocitat al Mediterrani. De fet, en certa manera també va passar per Catalunya hores abans.

Mireu l'anàlisi en superfície i en el nivell de 500 hPa de divendres a les 00 UTC. No hi ha rastre de borrasca al Mediterrani, però es veu el solc d'aire fred en altura que entra per la vertical de Galícia. Aquest solc es va desplaçar ràpidament i va portar alguns ruixats a casa nostra durant la tarda.

Anàlisi de superfície i 500 hPa divendres a les 00 UTC (GFS / Topkarten)

La situació va canviar radicalment en 24 hores. El canvi de temps a Catalunya va ser vist i no vist, i la matinada següent, l'eix del solc d'aire fred estava situat sobre la vertical de Còrsega i Sardenya, amb el ramal ascendent, la part més activa, enfocat cap a la costa italiana.

Anàlisi de superfície i 500 hPa del dissabte a les 00 UTC(GFS / Topkarten)

L'arribada de l'aire fred també va tenir un reflex en superfície, amb la formació d'una petita borrasca que va injectar aire humit a tota aquesta zona afectada. Ho apreciem millor en aquest mapa de superfície:

Anàlisi de superficie del dissabte a les 00 UTC(UKMO)

Mediterrani reescalfat

Un últim factor meteorològic a tenir en compte és el paper que hi juga l'escalfament del Mediterrani. Aquests dies, les temperatures del mar estan entre 16 i 20 °C en aquesta part del Mediterrani occidental. El mapa d'anomalia de temperatura de la superfície marítima mostra valors de 3 o 4 °C superiors a la mitjana climàtica (1982-2011).

Anomalia de la Tº de l'aigua del mar del 25 de novembre(CEAM)

Per tant, es van donar condicions idònies per a la formació d'una situació pròpia d'aiguats de tardor al Mediterrani, aire fred en altura i vents humits en superfície, reforçats per una altra característica en la qual la tendència d'escalfament global hi juga un paper determinant, com és l'anomalia de la temperatura marina. Caldrà un estudi d'atribució per determinar en quin percentatge hi ha contribuït aquest escalfament global. Les deficiències urbanístiques i l'escarpada orografia d'aquesta part d'Itàlia van completar el conjunt d'elements implicats.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut