TV3 participa en la dotzena edició de la International Weather Summit

La trobada compta amb presentadors dels mitjans de comunicació de diversos països europeus

Enric AgudActualitzat

Avui acaba la 12a edició de la Cimera Meteorològica Internacional (International Weather Summit), que s'ha celebrat a Ischgl, un poble i estació d'esquí del Tirol, a Àustria. L'edició ha reunit un total de 30 presentadors de ràdio i televisió de 12 països diferents. Per primera vegada hi han convidat un presentador del temps de Catalunya, en representació de TV3, el canal 324 i Catalunya Ràdio.

Un espai d'intercanvi

Aquesta trobada sempre es fa al Tirol, tot i que va canviant de localitat. Va començar fa 12 anys, amb una dimensió més petita, però ha anat creixent al llarg del temps, i s'ha convertit en un espai d'intercanvi d'informació, idees, inquietuds, i una oportunitat per veure com treballen els altres companys de professió. En aquest cas, hi havia presentadors de Suïssa, Alemanya, Àustria, Dinamarca, Bèlgica, Holanda, Romania, Txèquia, Eslovàquia i Anglaterra.

La meteoròloga Inge Niedek, tot un referent a Alemanya, va impartir la conferència d'inauguració, sobre el rol de les dones i homes del temps a l'hora d'explicar la informació sobre el canvi climàtic i com ha anat evolucionant al llarg dels anys.

El canvi climàtic a Àustria

Pel que fa a Àustria, segons el meteoròleg Marcus Wadsak, de la televisió pública estatal ORF, aquest 2018 va camí de ser un dels 3 més càlids en 200 anys. L'estiu va ser especialment calorós, molt llarg i sec, amb una anomalia de temperatura respecte a la mitjana (1980-2010) de 3 graus. I és una anomalia molt important.

Les glaceres s'estan reduint d'una forma molt evident des de l'any 2000, coincidint amb els anys més càlids des de finals del segle XVIII. Estius tan càlids com el del 2018 encara disparen més el desgel.

En canvi, a l'hivern, la temperatura és més alta, però no puja tant com a l'estiu. Les anomalies de temperatura a l'hivern són més petites. I com a Catalunya, les precipitacions fluctuen any rere any, però no veuen una tendència a la baixa. En ple hivern la cobertura de neu no ha variat i és molt similar a la mitjana climàtica. S'estima que la cota de neu ha pogut pujar d'uns 100 a 150 metres, però és una estimació relacionada amb l'augment de la temperatura.

En relació amb el futur que portarà el canvi climàtic, són pessimistes amb les glaceres, cada vegada més residuals a mitjans de segle XXI, però, en canvi, són bastant optimistes pel que fa a la cobertura de neu a l'hivern a les muntanyes del Tirol. Les alçades són elevades i seguirà nevant.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut