
Turisme de gel, bojos pel glaç: indrets i consells de seguretat
Som davant d'un període de fred persistent que no vèiem des de feia anys, un fred gèlid que va arrencar el 19 de gener i continuarà fins diumenge. Un fred que tot ho glaça, que atura l'aigua corrent i que podem immortalitzar amb les nostres càmeres.
Us convidem a fer turisme de gel si us agraden els paisatges únics i pràcticament irrepetibles. Cal aprofitar aquests dies de fred per poder-los veure i observar sota una situació de fred que potser trigarem anys i panys a tornar a viure. Això sí, cal sortir del confort i el caliu de casa, abrigar-se fins al coll i sortir ben d'hora, abans no arribi la suavitat tèrmica del migdia.

Juguem amb el fred
Segur que ja heu vist com es troben les zones obagues, els indrets a tocar dels rius o les zones baixes enclotades on no toca el sol durant tot el dia, amb un paisatge totalment blanc, amb el terra, els arbres i les plantes coberts per petits cristalls de gel. En alguns casos, amb un aspecte semblant al blanc de la neu.

Aprofitem el fred rigorós dels últims dies, en què les temperatures han caigut per sota dels -8 ºC, per trobar indrets singulars on s'ha acumulat el fred, per trobar salts d'aigua congelats on les columnes de gel es combinen amb les estalactites i altres formacions ben curioses
Racons i pobles amb un fred glacial

Si voleu veure i viure temperatures extremes per fred a casa nostra i també voleu immortalitzar el moment, tingueu un termòmetre a la vora. Per curiós que sigui, els indrets més freds del país no només es troben a l'alta muntanya, al Pirineu, sinó que es donen a les valls i en punts de la meitat sud del país. És imprescindible trobar un clot on s'acumuli el fred de la nit. I, dins la població, el punt més baix normalment sol ser a prop d'un riu. Classificació per comarques:
- Alta Ribagorça: el Pont de Suert
- Alt Urgell: Martinet
- Baix Camp: Prades
- Bages: Artés
- Berguedà: la Pobla de Lillet i Guardiola de Berguedà
- Cerdanya: Isòvol, Das, Bellver de Cerdanya i Queixans
- Conca de Barberà: Conesa i Llorac
- Noguera: Baldomar i Oliola
- Osona: Sant Sadurní d'Osormort
- Pallars Sobirà: Esterri d'Àneu
- Ripollès: Sant Pau de Segúries
- Segarra: Torà
- Segrià: Seròs
- Solsonès: Guixers
Cascades de gel i paisatges glaçats sense anar a alta muntanya
L'acumulació del fred intens, dia rere dia, a les zones més baixes del relleu permet que nombrosos cursos d'aigua que neixen a la muntanya mitjana o baixa estiguin congelats. Tot i trobar-nos en sequera, les deus i brolladors amb l'aigua glaçada formen escultures espectaculars. Per trobar les cascades d'aigua congelades heu d'anar als salts d'aigua de rius i rieres que són en fondalades de la muntanya mitjana, bàsicament els que estan situats al Prepirineu. Hi ha moltíssims indrets on trobareu grans columnes i estalactites de gel. Aquí ens teniu uns quants, de ben segur que en coneixeu molts més.
- Garrotxa: salt del Roure
- Berguedà: salt de Bastareny, salt de Murcorols, torrent de les Solls, la font del Bisbe, riera de Merlès i riu de Saldes
- Bages: llac de Navarcles
- Conca de Barberà: gorg Negre
- Osona: el Ter, on l'aigua gairebé no córre és a les vores o a les rescloses
- Ripollès: gorgs del torrent de la Cabana
- Terra Alta: bassa de Refoia

Consells de seguretat
El gel és extremadament perillós si es trepitja. Posar un peu al gel és gairebé garantia de caiguda i de conseqüències que poden ser greus. Així que el millor consell, si aneu a veure salts d'aigua congelats, és fer les fotografies o els vídeos a distància. I a l'hora d'acostar-vos al salt, aneu amb precaució amb el terra gelat. Tot i que el camí o terra aparentment no té gel, potser tindrà un alt contingut d'aigua, que també estarà glaçada, i el perill de caure també hi és.
- ARXIVAT A:
- Meteorologia