Traca final de tempestes per acabar un juliol sec

Alberto AlcántaraActualitzat

El mes de juliol s'ha acabat amb un episodi de pluja que matisarà el caràcter sec que ha tingut fins a l'últim dia. Dissabte, les precipitacions van ser més persistents i abundants cap a l'oest del Pirineu, mentre que el temps més tempestuós i violent, amb patacs d'aigua ràpids i sobtats, es va repartir per altres indrets del país.

Tempesta a Vilanova i la Geltrú / Josep Maria Casas (Josep Maria Casas)

Bon episodi de pluja

Aquest és un mapa de precipitació amb alguns dels registres de pluja més destacats, amb dades de les xarxes del Meteocat, Meteoclimatic i MeteodadesTV3.

Pluja acumulada el dissabte 31 d'agost (Meteocat/Meteoclimatic/EltempsTV3)

Alguns d'aquests registres van arribar en poc temps, amb altes intensitats de precipitació, com va reportar el Servei Meteorològic de Catalunya en aquesta piulada:

 

Llamps i trons

L'episodi va venir acompanyat de molt aparat elèctric. La xarxa de detecció de llamps va detectar més de 100.000 descàrregues a Catalunya i els voltants. Dintre de Catalunya es van detectar unes 30.000 descàrregues. Uns 2.000 llamps van tocar terra. Les comarques on més quantitat de llamps van arribar a terra van ser el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, amb unes 250 descàrregues cadascuna.

 

En aquesta animació podeu veure com van anar evolucionant les descàrregues elèctriques al llarg de les diferents franges horàries.

Els llamps van provocar alguns incendis de poca consideració.


Allau d'imatges

El dia va ser tot un festival d'imatges meteorològiques, com podeu comprovar a la secció de Participacions del portal del Temps. Vam rebre més de 1.000 fotografies i vídeos al llarg del dia. A les xarxes es va seguir l'episodi amb desenes d'observacions que anaven seguint la situació minut a minut.


Un episodi que va començar divendres

La pluja i les calamarsades van aparèixer divendres a la tarda, com un petit tast del que després va caure dissabte.


Els registres de precipitació de divendres encara van ser modestos, com podeu veure en aquest mapa.

Pluja registrada el divendres 30 de juliol (TVC)

De la xarxa XEMA, gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), el valor més destacat va ser el registrat a l'estació del Parc Natural dels Ports, amb 16 mm. També van destacar les tempestes a Osona, amb 14 mm a Cantonigròs, segons va reportar l'observador Manel Dot.

Calamarsada del divendres 30 de juliol a Torelló (Josep Soldevila)
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut