Com fer unes ulleres per observar els eclipsis?
Eclipsi de Lluna des de Barcelona (Teresa Calbó / Arxiu)

Totes les dades de l'eclipsi total de Lluna d'aquest dilluns

Alberto AlcántaraActualitzat

La matinada de dilluns podrem veure des de Catalunya un eclipsi total de Lluna. L'observació del fenomen es pot fer a simple vista i no requereix cap tipus d'instrumentació especial.  
 

Depenent de factors ambientals i de la distància entre la posició de la Lluna i el centre de la zona d'ombra, el grau d'enfosquiment canvia i fa que hi hagi eclipsis molt foscos o d'altres en què la Lluna es tenyeix de coloracions més o menys vermelloses, perquè l'atmosfera filtra els components blaus de la llum i deixa passar la llum vermella. D'aquí ve la denominació de "lluna de sang".


Quan es veurà?

Segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional, des de Catalunya la fase parcial començarà a les 4.28 de la matinada de dilluns. La fase de la totalitat començarà a les 5.29 i acabarà a les 6.54 hores. El màxim de l'eclipsi serà a les 6.11 hores. Minuts després, la Lluna es pondrà, i no podrem veure la part final de l'eclipsi. La fase parcial s'acabarà a les 7.55 hores.

 

 


La fase de totalitat de l'eclipsi serà visible al sud-oest d'Europa, Àfrica central i occidental, gran part d'Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i l'Antàrtida.
 

Si voleu més informació sobre aquest eclipsi i els que vindran, podeu fer servir aquesta aplicació Eclipse calculator 2.0, desenvolupada per la Universitat de Barcelona, nova versió de l'antiga aplicació Eclipsi.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut