Tonga, incomunicada després d'un tsunami que ha recorregut milers de quilòmetres

El tsunami ha arribat fins a la costa pacífica americana, des de Xile fins a Alaska

Alberto AlcántaraActualitzat

Hores després de l'erupció del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, encara no sabem l'abast real del seu impacte sobre l'arxipèlag de Tonga, primera línia del tsunami generat per l'explosió volcànica. Les comunicacions són molt limitades per la caiguda de línies telefòniques i internet.

Probablement, l'impacte més gran ha estat a Nuku'alofa, la capital de Tonga, situada a la costa nord de l'illa de Tongatapu. La ciutat està coberta d'una capa de cendra volcànica.


Al llarg de les últimes hores, el tsunami ha arribat a diversos indrets del Pacífic pròxims a Tonga, com Nova Zelanda, o més llunyans, com ara el Japó, el Perú o Xile, a més de 10.000 quilòmetres de distància, on s'ha registrat un augment del nivell del mar de més d'un metre o metre i mig.

Danys causats pel tsunami a Muroto, al Japó (Kyodo / Reuters)

Onades més petites han arribat també a la costa de Mèxic i als Estats Units, des de Califòrnia fins a Alaska. S'han reportat danys de diversa consideració en alguns ports i platges.

 

 


Abans de l'erupció

Les imatges de satèl·lit ens permeten veure la transformació del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. En aquesta seqüència podeu veure imatges dels dies 17 de novembre del 2021 i del 3,7 i 15 de gener del 2022, preses per la companyia privada Planet Labs PBC. Són just abans de l'erupció.


L'activitat volcànica va començar a augmentar a mitjans de desembre. Planet Labs estima que la superfície de l'illa s'ha ampliat un 45% a causa de la caiguda de material posterior a la gran explosió de les últimes hores. Els vulcanòlegs pensen que la gran erupció podria haver estat causada per la interacció de l'aigua amb el magma, que augmenta l'explosivitat.


Altres efectes

Ha estat una erupció descomunal, amb dades molt espectaculars, com l'altura del núvol de cendra, de més de 20 quilòmetres, i el diàmetre, de més de 500 quilòmetres. A més a més, l'onada de xoc de l'explosió s'ha detectat en forma de salt de la pressió atmosfèrica en els baròmetres, fins i tot a casa nostra, on va arribar cap al vespre.

Aquí teniu un gràfic que ens envia Alfons Puertas, l'observador de l'Observatori Fabra, on es veuen registrats els bruscos canvis de pressió atmosfèrica causats pel pas de successives ones de gravetat provocades per l'explosió. També s'han reportat alteracions inusuals del nivell del mar i petites rissagues al Mediterrani.

(Alfons Puertes)

A les xarxes socials trobareu molts més exemples d'arreu del món.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut