Tercera onada de calor a ple rendiment

Totes les comarques de Catalunya, en avís per temperatures extremes

Néstor GómezActualitzat

Persisteix l'engranatge que permet l'arribada de l'aire càlid procedent del nord d'Àfrica i que arriba fins al nord continental.

S'esperen hores d'autèntica calor a Catalunya, una calor canicular no gens estranya per aquestes dates però que agreuja més la situació de plantes i boscos després de l'extraordinària onada de calor de finals de juny. A diferència de l'anterior, aquesta onada de calor serà menys intensa i menys persistent.

Si l'onada de calor de final de juny va arribar als 43,8 ºC d'Alcarràs, la més alta registrada mai a Catalunya en els darrers 30 anys, i la més intensa en les últimes dècades, aquest cop podrem tocar els 41 o 42 ºC, però no pas els 43, i acabarà divendres amb un retrocés important de les temperatures. Aquesta és la tercera onada de calor de la temporada.

Tot Catalunya en avís per calor

Avui i demà tot el país té activat l'avís de calor, vermell, amb perill molt alt a les comarques de Ponent, Prepirineu i Catalunya Central. Això vol dir que les màximes superaran els valors de 38,5 ºC a Tremp, 37,7 ºC a Mora de d'Ebre, 37,6 ºC a Manresa, 35,5 ºC i a Olot, 36,6 ºC. I a les quatre capitals, la xifra a partir de la qual s'activa l'avís és de 33,5 ºC a Tarragona i Barcelona, 36,5 ºC a Girona i 37,8 ºC a Lleida.

Europa, sota els efectes de l'onada de calor

En la seqüència de mapes de temperatures a 850 hPa, a uns 1.500 metres, que serveixen de referència per veure la mobilitat i la magnitud de les masses d'aire, la temperatura de 20 ºC avançarà durant els propers dies de la següent manera:

  • Avui, la temperatura de 20 ºC a 850 hPa està situada cap al nord de França
  • Demà, avançarà cap al sud de la Gran Bretanya i els Països Baixos
  • Dijous, abraçarà Anglaterra i l'oest d'Alemanya
  • Divendres, arribarà a les muntanyes del sud de Noruega.

Viatjar a Europa no és garantia de fugir de la calor de casa nostra. Avui, 15 països d'Europa tenen activat l'avís per calor. Destaca França, on gairebé tot el país té avís taronja per calor. La temperatura màxima prevista per dijous a París és de 42 ºC, informa Meteofrance.

ARXIVAT A:
Onada de calor
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut