Tercera edició de la International Weather Summit d'Andorra

Enric AgudActualitzat

Aquest cap de setmana, l'estació d'esquí Vallnord Pal-Arinsal d'Andorra acull la tercera edició de la International Weather Summit. Un any més, la secció de TV3 hi és present.

Des de divendres fins aquest diumenge, Pal-Arinsal reuneix dones i homes del temps procedents d'Andorra, Madrid, el País Valencià, Catalunya, França, Bèlgica i Polònia amb l'objectiu de donar a conèixer el clima del país, les repercussions del temps en la vida i el turisme.

Entre els mitjans de comunicació hi trobem La Sexta, À Punt TV (la nova televisió pública valenciana), Betevé, BFMTV (París, França), Nowa TV (Varsòvia, Polònia) i també emissores de ràdio com Rac1 o Ràdio Flaix. En la trobada hi ha hagut temps per a una esquiada de germanor i per parlar de diversos temes referits a la meteorologia i el clima.

 

Allaus

Aquesta edició ha comptat amb la presència de Laura Trapero, investigadora del CENMA-IEA, el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra.

La seva conferència s'ha centrat en el clima andorrà, passat, present i futur, amb èmfasi en els episodis hivernals. Les allaus també han estat un apartat destacat. S'han detallat casos reals que hi ha hagut al país.

Un exemple és l'allau del 8 de febrer de 1996 a Arinsal, on es van salvar més de 300 persones evacuant-les poca estona abans que es desencadenés una gran esllavissada que va arrasar tot el que va trobar. Això va passar després de tres dies d'intenses nevades.

Un altre cas, ben recent, l'allau del 15 de febrer del 2018. Després d'uns dies de fred intens i una nevada important, la temperatura va pujar de manera ràpida, més fins i tot del que es preveia, i es van desencadenar allaus per l'augment de la densitat de la neu.

La tendència del clima andorrà

En la presentació també es va parlar de la tendència de la temperatura i la precipitació a Andorra des del 1950 fins ara. En el següent gràfic podeu veure l'anomalia de la temperatura en el període 1950-2018 respecte al període de referència (1981-2010).

 

Andorra també s'escalfa (+0,8 ºC), però a un ritme lleugerament més lent que la mitjana de tot el Pirineu (+1,2 ºC). L'increment es nota més a l'estiu. Pel que fa a les precipitacions, tot i les xifres, no hi ha una tendència molt clara, però hi ha un lleuger descens.

També sembla que els períodes anticiclònics tendeixen a augmentar una mica més respecte a abans, i també es destaca la gran variabilitat de la cobertura de neu a l'hivern, com passa en altres indrets d'Europa, per exemple als Alps. No hi ha cap canvi significatiu de la cobertura de neu a l'hivern, i es manté una gran variabilitat entre anys: anys més secs i anys molt nivosos.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut