Tempesta de sorra colpeja la capital del Níger

Enric AgudActualitzat

Una nova tempesta de sorra ha castigat la ciutat de Niamey, capital del Níger, a l'Àfrica occidental, en menys d'un mes. Aquestes tempestes van associades sovint amb la temporada de pluges, que va començar ara farà unes setmanes al sud del Níger. De vegades, les precipitacions van precedides per núvols de sorra.

La tempesta de sorra, "haboob", a Niamey (AGS)

Les tempestes de sorra són un fenomen comú de les zones àrides o semiàrides dins les grans planures del món i també reben el nom de haboob, d'origen àrab. N'hi ha al desert del Sàhara, a les grans planures nord-americanes, a l'Aràbia, al desert de Gobi de Mongòlia, al desert Taklamakán del nord-oest de la Xina, a l'Argentina, a la zona de la Pampa seca i en altres regions àrides o semiàrides.

La sequedat del terra més el pas d'un front dona com a resultat el mur de pols de la tempesta. A la part davantera del front hi ha uns forts ascensos de l'aire que aixeca la sorra i la pols i crea aquest mur visible de color marronós. Aquests ascensos forçats de l'aire es donen sempre amb l'arribada de fronts actius i tempestes. Moltes vegades no els veiem, però hi són. Són els vents en ratxes, poden ser forts, van al davant de la tempesta i ens anuncien la caiguda imminent del ruixat.

Amb una tempesta de sorra cal protegir ulls i vies respiratòries, cal abrigar-se, sobretot a la nit, i evitar quedar ensorrat. Poden ser molt perilloses. Si s'està conduint, cal parar per evitar accidents.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut