Temperatures més altes al planeta i tempestes més severes a Europa durant els propers anys

L'Organització Meteorològica Mundial anuncia un lustre amb una temperatura del planeta un grau per sobre fins al 2024, respecte als valors preindustrals, i fenòmens més greus a Europa

Néstor GómezActualitzat

Cada d'any l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) actualitza les dades de projecció del clima al planeta durant els propers anys, i aquest cop es constata l'augment de la temperatura d'un grau de mitjana a escala planetària, amb una probabilitat del 20% que algun any es puguin superar un 1,5 ºC.

Recordem que a l'Acord de París es va establir un sostre de 2 graus a finals de segle i que caldria fer el possible per reduir l'augment a 1,5 graus. És a dir, que tenim molt poc marge per actuar, si no ho fem des d'ara i amb contundència.

 

Si, entre el 2020 i 2024, la temperatura al planeta serà cada any d'almenys un grau per sobre de les preindustrials, no serà uniforme arreu del territori ni tampoc les seves conseqüències. S'espera que aquest lustre el clima serà més humit a les regions de latituds altes i al Sahel, i més sec al nord i est de Sud-amèrica. A l'Europa occidental, els vents de l'oest s'espera que siguin més forts, la qual cosa podria provocar tempestes més perjudicials. Es preveu un canvi de temperatura més petit als tròpics i a les latituds mitjanes de l'hemisferi sud. En canvi, aquest 2020 és probable que l'Àrtic s'hagi escalfat més del doble que la mitjana global del planeta.

El secretari general de l'OMM, Petteri Taalas, ha reiterat que el fre de l'activitat econòmica i industrial que ha provocat la Covid-19 no és cap substitut d'una acció climàtica sostinguda i coordinada:

Atesa la llarga durada del CO2 en l'atmosfera, no s'espera que l'impacte de la caiguda de les emissions d'aquest any produeixi cap reducció de les concentracions d'aquest gas.

El darrer quinquenni, 2015-2019, ha estat el més càlid des que se'n tenen dades.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut