Temperatures de finals de març i abril en ple mes de febrer

L'inici de febrer més càlid en dècades

Néstor GómezActualitzat

Vivim sota unes temperatures desbocades, gens normals per a aquestes dates. Una cosa és tenir una calorada puntual com la que vam viure el 3 de febrer, amb nombrosos rècords trencats, i una altra és la persistència de d'aquesta calorada.

Temperatures de finals de març i abril en ple mes de febrer

Estem vivint sota un ambient d'entre finals de març i mitjans d'abril. La temperatura mitjana dels primers 10 dies de febrer a Catalunya ha estat entre 3 i 4 superiors a les habituals per febrer. Des de l'Empordà fins a les Terres de l'Ebre passant per la Terra Ferma la situació ha estat ben similar. La dada de la temperatura mitjana dels primers 10 dies és la que es troba al costat de la població, i la inferior, encerclada de color vermell, l'anomalia respecte de la mitjana mensual.

 
  • En el cas de Barcelona, al Raval, les temperatures màximes han superat els 20 ºC en 5 dies, d'un total de 10.
  • Les glaçades matinals ha estat ben escasses i poc intenses. De fet, dels 10 primers dies de mes en 4 jornades la temperatura mínima no ha baixat dels 0ºC gairebé enlloc del país, incloses les zones d'alta muntanya, i la resta de dies les glaçades s'han localitzat en fondalades habituals, no pas generals com seria normal en alguns dies de febrer.
  • Una situació de temperatures disparades és encara més escandalosa a les cotes mitjanes i altes del Pirineu. A la Bonaigua, a 2.300 metres, la temperatura d'aquest febrer ha estat 6,5 ºC per sobre del valors normals. I en el cas del Port del Comte, cap dia de febrer ha tingut una màxima sota zero, quan la temperatura mitjana de les màximes és de -1,2 ºC.
 

El febrer del futur sota l'emergència climàtica

Moltes vegades costa tenir la magnitud del que serà l'increment de les temperatures durant les properes dècades quan parlem de posar un sostre de +2ºC global al planeta respecte de l'època preindustrial. Doncs penseu que aquest +3 o +4 superiors a les temperatures habituals són respecte de les darreres dècades, no pas de l'època preindustrial, que encara seria més elevada. Si anem torrant els mesos més freds de l'any, ja ens podem fer a la idea del que passarà en el futur amb els hiverns i amb els eterns i tòrrids estius. Aquí teniu un argument més sobre l'existència de l'escalfament del planeta i un altre argument per actuar.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut