Taiwan, un dels llocs més plujosos del planeta, s'enfronta a la pitjor sequera en més de mig segle

Els microxips d'alta tecnologia dels aparells electrònics en joc si persisteix la sequera

Néstor GómezActualitzat

La sequera no és exclusiva d'indrets on l'aigua justeja o escasseja, sinó que també afecta de manera directa els indrets considerats plujosos.

Taiwan viu la sequera més intensa en més de 50 anys, amb unes pluges inferiors al 40% en el primer trimestre del 2021. Per primer cop en 56 anys, cap tifó va arribar a l'illa durant el 2020. Taiwan és un dels llocs més humits del món, amb una pluja anual de 2.600 l/m².

Les conseqüències de la manca de pluges es veuen molt en l'embassament de Tseng-wen, on el nivell de l'aigua es troba per sota del 10%, el més baix en més de 15 anys.

 

La sequera pot posar en escac el subministrament l'alta tecnologia dels aparells electrònics

La manca d'aigua pot agreujar encara més la ja aguda escassetat mundial de dispositius semiconductors, utilitzats àmpliament en el camp de l'electrònica, també anomenats microxips.

Taiwan acull algunes de les foneries d'alta tecnologia més importants del món, un punt vertebrador d'una indústria mundial, amb una facturació de 450.000 milions de dòlars, que proporciona la potència informàtica per a dispositius essencials com televisors, portàtils, monitors, telèfons intel·ligents, tauletes i cotxes. Uns microxips que requereixen molta aigua.

La sobtada manca de pluja empitjora la mala situació d'un procés de fabricació que utilitza milers de milions de litres d'aigua a l'any per evitar la contaminació dels seus productes. La fabricació de semiconductors és un procés molt intens en aigua durant tot el procés de fabricació, des de la neteja dels microxips, passant pel manteniment de les foneries d'última generació hiperestèrils i el rentat de residus químics.

Només el fabricant de microxips més gran del món, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), va utilitzar cada dia de mitjana 156 milions de litres d'aigua, l'equivalent a 60 piscines olímpiques.

Ara per ara, la sequera no afecta la producció de microxips, però si continua igual i es prolonga en el temps, podria afectar-ne la fabricació.

 

Racionament d'aigua

A principis d'abril, el govern va imposar el racionament d'aigua a més d'un milió de llars i empreses del centre de Taiwan. Els pagesos s'han quedat sense aigua per regar i, a casa, de les aixetes no en raja aigua dos dies a la setmana. Els tres principals parcs científics de l'illa, on hi ha les empreses líders en tecnologia, se'ls ha ordenat reduït a un 15% l'ús de l'aigua.

ARXIVAT A:
MeteorologiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut