Superlluna de sang en plenitud

Dani RamírezActualitzat

Fins a les 7.51 podrem gaudir de l'espectacle que ens ha ofert la lluna.  Un eclipsi que ha coincidit amb la primera d'una sèrie de tres llunes plenes de perigeu o superllunes. El satèl·lit s'ha vist tenyida de vermell, d'aquí el nom de "superlluna de sang".

Fases de l'eclipsi

El fenomen ha començat amb la fase penombral, pràcticament imperceptible, a les 3.36h. Vist des de la Lluna, el Sol està parcialment tapat per la Terra.

A les 4.34, la Lluna ha començat a entrar dins el con d'ombra de la Terra, temps de la fase d'eclipsi parcial. La Lluna ha entrat completament a la zona del con d'ombra a les 5.41, moment de fase d'eclipsi total. Si estiguéssim a la superfície de la Lluna, veuríem el Sol completament cobert per la Terra: allà seria un eclipsi total de Sol.

El màxim de l'eclipsi ha estat a les 6.12. En aquest moment, la Lluna estarà a una altura de 20 º a Sabadell, 26 º a Madrid i 35 º a les Canàries.

El final de fase de totalitat ha acabat a les 6.43; tot i que la Lluna estarà molt baixa sobre l'horitzó. A les 7.50 serà la fi de la fase parcial. A les 8.48, la Lluna abandonarà la penombra i s'acabarà l'eclipsi. Aquesta fase serà invisible a Catalunya, perquè el nostre satèl·lit s'haurà post a les 8.22.

Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: eclipsi lunar

Aquest eclipsi no serà tan profund com el de l'estiu de l'any passat perquè el pol sud de la Lluna no arribarà a tocar el centre de l'ombra de la Terra. Però, com sempre, serà un espectacle digne de veure. Aquí podeu recordar com es va contemplar en aquella ocasió:

Notícia relacionada: "Time lapse" de l'eclipsi lunar des de l'Estartit

Si voleu saber com es veurà l'eclipsi des de la vostra població, podeu provar l'aplicació Eclipsi 2.0, que també ensenya els trànsits planetaris. Es tracta d'una aplicació dissenyada per Eduard Masana, investigador de l'Institut de Ciències del Cosmos ICCUB (IEEC-UB) i membre del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona:

Notícia relacionada: una app per estar al dia dels eclipsis

Superlluna de sang

La lluna plena de dilluns serà una lluna plena de perigeu, perquè estarà situada en el punt de l'òrbita més pròxim a la Terra. Serà la primera d'una sèrie de tres. La segona arribarà el 19 de febrer, i la tercera, el 21 de març. D'aquestes llunes plenes de perigeu en diem superllunes, malgrat que la veritable superlluna de l'any, la que estarà en el perigeu més curt de tots tres, serà la del mes de febrer.

Notícia relacionada: Superlluna

Però, a més a més, quan hi ha un eclipsi total de lluna, el nostre satèl·lit es veu tenyit amb un to vermellós, un fenomen que es coneix com a lluna de sang. Per tant, el d'aquest dilluns a la matinada serà un episodi que també veureu batejat com a superlluna de sang.

Notícia relacionada: El temps de la A a la Z: Lluna de sang

Per saber-ne més:

Àudio relacionat: Què és un eclipsi de Lluna?

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut