Stonehenge i la seva benvinguda a l'estiu

Milers de persones es concentren al monument prehistòric per veure la primera sortida de sol de l'estiu

El solstici d'estiu és un dels esdeveniments astronòmics més celebrats i esperats de l'any arreu del món. Concretament, a uns 13 km al nord-oest de Salisbury, al comtat de Wiltshire, a Anglaterra, se'n celebra un d'espectacular al voltant del monument megalític Stonehenge.

Aquest racó místic, un altar de grans pedres d'uns 5.000 anys d'antiguitat, ha sigut objecte de fascinació i estudi al llarg dels segles. Durant el solstici d'estiu, si un es queda parat al bell mig del cercle de pedres, el sol surt just a l'esquerra de l'anomenada Heel Stone (o Pedra Taló). Aquesta pedra perifèrica està situada al nord-est del monument, a l'exterior del cercle principal.

Durant la nit, la gent pot accedir-hi de manera lliure i gratuïta per passar temps dins del cercle de pedres, alguns cantant i d'altres tocant les seves guitarres acústiques o repicant tambors. Es permeten mantes, però no sacs de dormir. I és que, al llarg de les dècades, les normes s'han anat endurint, prohibint a druides, pagans, hippies, residents propers i turistes tota mena d'equips de so, alcohol, drogues, l'accés de tota classe d'animals de companyia i sobrevolar la zona amb drons. Tot per poder admirar amb èxit una de les sortides de sol més màgiques de l'any.

Unes vuit mil persones han passat la nit esperant la sortida de Sol

Aquest any, a l'esdeveniment hi han assistit prop de 8.000 persones (moltes de les quals el consideren un lloc sagrat). A més, aproximadament 154.000 persones, segons English Heritage, s'han sintonitzat des de tot el món per veure l'espectacle natural des de la transmissió en viu de l'organització benèfica.

Tot i que avui dia no s'ha pogut establir amb seguretat el propòsit d'aquesta construcció, se sap que té una relació directa amb els solsticis i la seva observació, ja que el sol manté un recorregut que coincideix amb l'orientació dels gegantescos blocs de pedra. Els arqueòlegs, però, situen el monument entre el neolític i l'edat del bronze i estimen que la seva construcció va durar al llarg 1.600 anys (l'equivalent a unes vuit generacions). En els seus primers anys, el monument servia de cementiri d'incineració, però mig segle després va patir una important transformació: les pedres es van reorganitzar i traslladar, col·locant-les al conjunt central que coneixem actualment. A partir de llavors, el monument es va alinear amb el sol, fet que respon a idees religioses i simbòliques durant els solsticis d'estiu i hivern.

Finalment, la sortida de sol ha estat un èxit

La ciència, però, no s'atura i moltes de les investigacions actuals se centren a respondre preguntes intrigants sobre aquest monument, proclamat patrimoni de la humanitat per la UNESCO l'any 1986:

  • Com es van traslladar les pedres a la plana de Salisbury des de diverses parts de la Gran Bretanya?
  • Com van ser capaços d'aixecar-les fa més de 4.500 anys, aproximadament el mateix moment en el qual es va erigir les grans piràmides de Guiza?
ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut