El sol més matiner de l'any ja és aquí, Barcelona

Som davant el sol més matiner de l'any

Els dies amb el sol més matiner de l'any no coincideixen amb el solstici d'estiu

Néstor GómezActualitzat

Tots tenim clar que, a l'estiu, el nombre d'hores de sol és més gran que a l'hivern. Però, saps que ara és quan el Sol surt més d'hora de l'any i que no coincideix amb el solstici?

Si voleu fotografiar la sortida del sol us heu de llevar ben d'hora. Del 14 al 15 de juny és quan el Sol es lleva més d'hora, uns dies abans de l'arribada del solstici d'estiu. Quan arribi l'estiu, el sol sortirà un minut més tard. Aquí teniu l'hora de sortida del sol més matiner en quatre punts del país:

  • Barcelona, a les 6.17 hores
  • Cap de Creus, a l'Alt Empordà, a les 6.09 hores
  • Les Cases d'Alcanar, al Montsià, a les 6.27 hores
  • Les, a la Vall d'Aran, a les 6.18 hores

Això mateix també passa amb la posta més tardana, que es dona a finals de juny. I és en el punt intermedi entre el sol més matiner i el més mandrós quan hi ha el solstici.

El sol més matiner de l'any ja és aquí, Verges (Àngel Galan)

Per què no coincideix amb el solstici el dia en què el sol es lleva més d'hora?

En primer lloc, la Terra no té una òrbita perfectament circular a l'entorn de Sol i, per altra banda, l'eix de rotació de la Terra està esbiaixat. Si féssim una fotografia al sol cada dia o un cop a la setmana a la mateixa hora durant tot un any, veuríem que no es troba al mateix lloc, sinó que té una forma de vuit, inclinat i amb la part superior més petita que la inferior; és el es coneix amb el nom d'analema. Això fa que les estacions de l'any no tinguin la mateixa durada, que els dies no tinguin les mateixes hores de sol i que els dies amb més hores de sol a l'any no siguin ni quan es lleva més d'hora ni quan se'n va a dormir més tard.

És per la suma d'aquests factors de rotació i translació que es produeix aquest desfasament.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut