Temperatura màxima prevista per a divendres

S'iguala el rècord de calor de l'hemisferi sud: 50,7 ºC a Onslow, Austràlia

També és el rècord de calor a l'hemisferi sud

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dijous 13 de gener ha estat el dia més calorós mai registrat en la història d'Austràlia, juntament amb el 2 de gener de 1960. La màxima va arribar als 50,7 ºC a la ciutat d'Onslow, a l'oest del país. Aquesta xifra iguala el rècord anterior de la ciutat d'Oodnadatta i també suposa un rècord absolut de calor de l'hemisferi sud. El rècord s'haurà de fer oficial un cop es validin les dades.

 

 

La barrera dels 50 ºC també es va superar a Roebourne i Mardie (50,5 ºC).



Per aquest divendres encara es preveuen zones amb condicions extremes d'onada de calor prop de la costa de la regió de Pilbara i condicions greus al nord-oest i del centre de l'Austràlia Occidental. De cara al cap de setmana, les condicions extremes afectaran menys territori, però el mapa d'avisos de l'Oficina Meteorològica d'Austràlia (BOM) és molt semblant al del tram de dimecres a divendres.

Avís per onada de calor (Australian Bureau of Meteorology)

 


Episodi rècord en una tendència d'augment de la temperatura

Aquest rècord arriba en el context d'escalfament global. Segons l'últim informe sobre l'estat del clima d'Austràlia del BOM, la pujada de la temperatura ha estat d'1,44 ± 0,24 °C des que es van iniciar els registres nacionals, l'any 1910.

L'escalfament s'ha accelerat des de 1950 i, des de llavors, cada dècada ha estat més càlida que les anteriors. Fenòmens naturals, com la Niña, actuen eventualment i frenen alguns anys la tendència general d'escalfament.

L'escalfament implica que els esdeveniments de calor extrem diari també estan augmentant. El 2019 es van registrar 43 dies extremadament càlids, més del triple que en qualsevol dels anys anteriors al 2000. Aquesta tendència creixent s'observa a llocs de tot Austràlia.
 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut