Setmana blanca a Catalunya? Fins on arribarà la neu?

Comença un episodi de fred intens, els models meteorològics mostren neu en cotes baixes, però amb diferències
Redacció Actualitzat
Nevada a Tona el 13 de febrer (Josep Maria Costa)
Nevada a Tona el 13 de febrer (Josep Maria Costa)

Estem davant d'un episodi de fred intens, els models meteorològics globals i mesoescalars encara mostren previsions no del tot coincidents pel que fa a l'extensió, moment de la precipitació i cota de neu. Hi ha incertesa, normal en aquests episodis. Anem actualitzant els mapes, i caldrà anar seguint minut a minut com van evolucionant.

Avui començaran a arribar les primeres nevades, amb una cota de neu que anirà tirant cap avall dels 600 metres, i de matinada més avall. La neu agafarà des del Ripollès fins a Collserola i des del Montseny fins a la Noguera. També arribarà la neu a tota la Catalunya Central i a Prades. El Moianès serà una de les comarques on es pot acumular més la neu, uns 10 cm.

                 Precipitació acumulada el dilluns 26 de febrer del model GFS-0.25. La neu, en verd.

Els dos models globals (simulen el temps meteorològic per a tota la Terra) que es fan servir més a Europa, el centreeuropeu (ECMWF) i l'americà (GFS), confirmen aquesta possibilitat de neu en cota baixa. Entre el vespre de dilluns i dimecres fins al migdia seria el moment amb més fred, i la cota de neu, a estones, a pràcticament nivell de mar; podria baixar fins a 200 metres a la meitat sud i 0 a la meitat nord. Però, amb mapes actualitzats sembla que la precipitació s'aturaria dimarts a mig matí per tornar amb més intensitat de cara al vespre.

                 Precipitació acumulada el dimarts 27 de febrer del model GFS-0.25. La neu, en verd.

De cara dimecres, tant el centreeuropeu (ECMWF) com l'americà (GFS) assenyalen que seria el moment que es produiria el xoc de les masses d'aire, quan s'intensificaria la precipitació i tot sembla indicar que la cota aniria pujant cap amunt. Li costarà de pujar a causa de la gran irrupció d'aire fred que arriba dimarts. La inèrcia freda farà que, en principi, tret de l'extrem sud, a la cota de neu li costi de pujar.

                Precipitació acumulada pel dimecres 28 de febrer del model GFS-0.25. La neu, en verd.

Anirem actualitzant aquesta previsió, que encara pot canviar.