Set de set, els darrers set anys han estat els anys més càlids registrats al planeta

La temperatura no deixa d'augmentar i les concentracions de CO i metà tampoc

Ara que ja ha acabat l'any 2021 comencem a rebre els primers informes del comportament de l'any que hem deixat enrere. El 2021 ha estat el cinquè any més càlid registrat, amb 1,2 ºC per sobre del nivell preindustrial del 1850-1900, segons ha publicat el Servei de Canvi Climàtic Copernicus. Però el que realment és important és la tendència càlida que segueix el planeta, els darrers set anys han estat els anys més càlids registrats.

La tendència climàtica no es pot mirar a partir del resultat d'un any, sinó dels darrers lustres o decennis. Si ampliem la nostra mirada, s'observa clarament l'increment de les temperatures. Un increment que és del tot imparable si no s'actua ja i amb contundència.

Les temperatures al llarg del 2021 han tingut un comportament molt irregular. Els primers cinc mesos de l'any van ser relativament suaus comparats amb els dels darrers anys, que van ser molt càlids. Ara bé, de juny a octubre, les temperatures es van disparar fins a situar-les entre les quatre més càlides de la història.

A Europa...

El 2021, no es troba entre els deu més càlids, però sí que ens ha dut valors extrems. El cas més evident es va donar durant l'estiu passat amb un gran impacte al continent. Per un costat, les elevades temperatures van ajudar a tenir una atmosfera més carregada de vapor d'aigua i que amb una situació meteorològica particular va provocar pluges molt intenses a l'oest de l'Europa Central amb greus inundacions amb desenes de morts a Alemanya, Bèlgica, Luxemburg i els Països Baixos. Per una altra banda, la intensa onada de calor al Mediterrani durant el juliol i part de l'agost va disparar les temperatures a Grècia, Itàlia i Espanya. De fet, a Sicília es va registrar el rècord europeu de temperatura màxima en arribar als 48,8 ºC, que representa 0,8 graus més que el rècord anterior. Aquesta temperatura rècord encara està pendent de validar per part de l'Organització Meteorològica Mundial.

Increment de la temperatura mitjana anual (Copernicus)

Segueix l'augment imparable de les concentracions de CO2 i metà

Persisteix la tendència constant i creixent de les concentracions del diòxid de carboni (CO2) durant el 2021, que ens ha dut a un nou rècord amb aproximadament 414,3 ppm. El mes amb la concentració més alta va ser l'abril del 2021, quan la mitjana mensual global de CO2 va assolir les 416,1 ppm. La taxa global de creixement mitjana anual estimada de CO2 per al 2021 va ser de 2,4 ± 0,4 ppm/any. Un creixement anual que es manté gairebé constant des del 2010.

Concentració i creixement del CO2(Copernicus)

Les concentracions atmosfèriques de metà (CH4) també han continuat augmentant durant el 2021, i han arribat a un màxim sense precedents d'aproximadament 1876 ppb. Un creixement mitjà anual de 16,3 ± 3,3 ppb/any, lleugerament més alt que durant l'any 2020, que va ser de 14,6 ± 3,1 ppb/any. Totes dues dades són molt altes en comparació amb les taxes de les dues dècades anteriors. La identificació de l'origen de l'augment és un repte, ja que el metà té moltes fonts, amb algunes d'origen antròpic com podrien ser les explotacions de jaciments de petroli i gas; però també d'altres naturals o seminaturals, com els aiguamolls o turbes.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut