Se superen els 20 ºC per primera vegada a l'Antàrtida

Alberto AlcántaraActualitzat

L'Antàrtida ha batut el segon rècord de temperatura en pocs dies. El primer va ser en una estació continental, i ara, en una estació insular. És la primera vegada des que se'n tenen registres que se supera la barrera dels 20 ºC a la regió antàrtica. El rècord queda pendent de la validació per part de l'Organització Meteorològica Mundial.

Es trenca la barrera dels 20 ºC

Va ser el 9 de febrer passat quan científics brasilers van mesurar un valor de 20,75 ºC a l'estació la base de l'illa Marambio, també coneguda com a illa Seymour. L'anterior rècord de la regió de l'Antàrtida era de 19,8 ºC, temperatura registrada el gener del 1982 a l'illa de Signy, a l'arxipèlag de les Òrcades del Sud.

Els científics recopilen les dades de les estacions per control remot cada tres dies, i han descrit el possible rècord com a "increïble i anormal". La tendència d'escalfament a la península Antàrtica i a l'illa James Ross sembla imparable.

També s'ha batut el rècord continental

Fa pocs dies es va registrar la temperatura més alta mai mesurada (18,3 ºC) en una estació continental de l'Antàrtida, la situada a la base Esperanza.

Aquell dia, la base de Marambio també va registrar el seu valor més alt per a un mes de febrer des del 1971.

 

 

Conseqüències de l'escalfament global

Els rècords de temperatura no són fites aïllades, malgrat que també hi ha contribució d'aspectes locals o meteorològics de curt termini, com el cas de l'efecte fogony en el rècord de base Esperanza.

Hi ha una inèrcia d'escalfament global que incideix de manera greu a l'oest de l'Antàrtida. La península Antàrtica és una de les regions del planeta que s'escalfen a més velocitat. Un indicador molt clar és l'estat de les glaceres, i d'aquí també arriben notícies preocupants, com l'enorme iceberg que s'acaba de trencar a la glacera Pine Island.

La regió antàrtica és una enorme reserva d'aigua dolça del món en forma de neu i gel, i el seu escalfament contribuirà a l'augment del nivell del mar. Els científics de les Nacions Unides preveuen una pujada d'entre 30 i 110 cm per a finals del segle XXI, depenent de com evolucionin les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Aquesta setmana també hem conegut un nou estudi sobre la davallada de la població de pingüins en alguns punts de l'Antàrtida al llarg de les últimes dècades.

 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut