S'albira el canvi d'armari de tardor

L'eterna suavitat de les temperatures de les darreres jornades té data de caducitat
Néstor Gómez
Tardor al puig de les Civaderes (Ramon Calvet)

Tardor al puig de les Civaderes (Ramon Calvet)

Si el setembre va començar tòrrid, amb temperatures caniculars, i va acabar amb temperatures ben altes, l'octubre ha arrencat força descafeïnat, sense fred, amb només fresca matinal.

Quantes vegades us ha calgut la jaqueta al migdia? La resposta és senzilla: cap o algun dia ben puntual. Doncs bé, em direu que sóc agosarat i que falten molts dies, ho sé, però sembla que la setmana que ve tindrem una clatellada forta de les temperatures. El dia del canvi d'armari s'acosta.

La davallada tèrmica de la setmana que ve serà contundent: les temperatures cauran més de 10 graus sense gaire dificultat i ens submergirem en un ambient plenament de tardor, amb imatges pel carrer de tardor avançada, amb jaquetes més gruixudes. Perquè us en feu una idea, avui acomiadem la calor amb unes màximes que tocaran sostre cap als 30 ºC i que potser seran les més altes d'aquest octubre. Si prenem la temperatura de referència de l'aire a 850 hPa, a uns 1.500 metres, avui tenim sobre Catalunya 15 ºC. Diumenge baixarà fins als valors normals a 850 hPa per aquestes dates, uns 10 ºC, i de cara a la setmana que ve baixarà cap als 5 ºC al Pirineu. Tindrem valors de tardor avançada o de principis d'hivern.

Si bé aquesta situació revertirà en un nou ascens cap a mitjans de mes, el que és interessant és la persistència de l'ambient de plena tardor durant gran part de la setmana que ve. A més, la remuntada posterior de les temperatures ni de bon tros impulsarà el mercuri als registres actuals.