Rius en alerta: el Francolí multiplica per gairebé 10 el cabal de l'Ebre

Néstor Gómez Actualitzat

Les intenses i persistents pluges que han descarregat dimarts al país han disparat el cabal dels rius del país. En molt poca estona, rius i rieres amb cabals minúsculs abans de les precipitacions s'han convertit en autèntics rius de primera magnitud, però de caràcter torrencial, i s'han endut tot el que han trobat davant seu.

El Francolí multiplica per gairebé 10 el cabal de l'Ebre a Tortosa

La sobtada crescuda del Francolí, tant a la Conca de Barberà com al Tarragonès, ha estat més que espectacular. Si el cabal del riu Ebre a Tortosa és aquest matí de 140 m³/s, un cabal que podríem qualificar de molt baix, i l'estació d'aforament del Francolí a Tarragona durant els darrers dies portava un fil d'aigua que no arribava a 1 m³/s, amb la pluja torrencial de les darreres hores i els aiguats, el cabal en aquest punt ha arribat als 1.230 m³/s cap als volts de la mitjanit, gairebé 10 vegades el cabal de l'Ebre. Un cop la pluja ha cedit, el cabal del Francolí ha baixat i a primera hora del matí era d'uns 200 m³/s, segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua.

Els rius de les comarques de Girona, en el punt de mira

Els rius que encara presenten una situació més complicada se situen a les comarques de Girona. Les intenses pluges de les darreres hores i les que han caigut fins a primera hora del matí estan provocant increments dels cabals, sobretot a les capçaleres dels rius. El Ter, al seu pas per Ripoll, ha passat d'un cabal inicial d'uns 2 a 4 m³/s fins a un màxim de 259 m³/s cap a les 5 de la matinada. A primera hora del matí ja baixava per sota dels 180 m³/s.

 

 

 

 

El riu Daró, a l'altura del municipi de Serra de Daró, arribava al seu màxim cap a les 6 del matí, amb un cabal de 133 m³/s, una situació que no ha arribat a ser extrema, però gairebé.

 

El Llobregat, carregat

El curs baix del Llobregat, en recollir les aigües de la riera de Rubí, de l'Anoia, del Cardener i del mateix Llobregat, ha arribat a un pic màxim de 556 m³/s durant la matinada. Un cabal molt allunyat dels 4 m³/s que duia abans de l'episodi de pluges. Aquest matí es llevava amb un cabal 470 m³/s.