Rissagues a les illes Balears

Un mort a causa d'un meteotsunami a Santanyí, Mallorca, aquest dilluns

Actualitzat

Les rissagues, o variacions sobtades del nivell del mar a dintre de ports o de cales, són un fenomen freqüent al Mediterrani, que està relacionat amb variacions brusques de la pressió atmosfèrica que acaben provocant moviments de les masses d'aigua.

 

L'efecte d'aquestes rissagues, també anomenades seixes o meteotsunamis, fa que l'aigua entre i surti sobtadament a les cales o als ports, i es generin corrents molt perillosos per a les persones o els vaixells que hi ha a l'aigua en aquells moments, especialment els vaixells o les barques que estan amarrats, que poden arribar a enfonsar-se.

A Mallorca, un turista alemany de 53 anys va perdre la vida quan va ser arrossegat per l'onada de rissaga a cala Egos, al municipi de Santanyí.

A Menorca també són molt freqüents aquestes rissagues o seixes, i aquest dilluns també hi va haver-n'hi en llocs diversos del litoral menorquí, com sa Caleta.

 

A l'Estartit, un dels ports a Catalunya on és freqüent que es podrueixi aquest fenomen, que depèn de la geometria del port, de l'obertura al mar obert, tenen una càmera que permet veure l'amplitud de les seixes. En aquestes imatges de Josep Pascual es veu un quart d'hora accelerat de la seixa, de més de mig metre d'amplitud aquest dilluns al matí, que va causar forts corrents a la bocana del port.

En aquesta imatge en què es veu el procés de buidatge de la cala en el moment de la rissaga, es pot comprovar la perillositat del fenomen i les precaucions que cal prendre.

S'ha d'evitar, especialment quan hi ha canalla, entrar a la zona que s'ha buidat d'aigua, ja que el nivell retornarà a la normalitat o amb alçada superior a la normal en molt poc temps, fins i tot menys del que ha trigat a buidar-se. Cal donar corda a les amarres de les barques o vaixells i posar defenses fora la borda, ja que quan l'aigua torni pot fer-los ensorrar i picar contra altres vaixells o contra el port.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut