Registrats els primers 35 ºC de l'any

La calor intensa ja ha trucat a la porta i durant les properes setmanes entrarà de bat a bat

Ahir, Catalunya va arribar als 35 ºC per primer cop al 2021. Va ser a la població de Seròs, al Segrià, on l'estació de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya va registrar 35,1 ºC.

35 ºC és la xifra que marca la calor intensa al país, de manera que saber quan cau la primera temperatura de l'any ens fa tenir un calendari per veure si s'ajusta o no a la dinàmica dels darrers anys o si marxa cap a algun dels extrems.

Aquí teniu el mapa de temperatures màximes de dimarts. S'observa com els 30 ºC se superen amb facilitat i les xifres de 33 o més graus sovintegen al pla de Lleida i l'interior de les Terres de l'Ebre, els indrets més càlids del país.

 

Que els primers 35 ºC de l'any hagin caigut en el 8 de juny està dins la normalitat. Com a curiositat, és la tercera vegada que es dona en el 8 de juny, els anys 2016 i 2014. Amb dades des del 1998, la majoria dels primers registres de 35 ºC s'han mesurat entre la segona quinzena de maig i la primera quinzena de juny, 3 registres van caure en la primera quinzena de maig i només tres cops s'hi ha arribat en la segona quinzena de juny.

 

Els dos anys anteriors van ser més excepcionals, perquè les primeres calorades d'estiu van arribar el 20 i el 17 de juny, o sigui que van ser dues de les tres més tardanes. La calorada més tardana del període 1998-2020 va ser la del 21 de juny del 2009, amb 35 ºC, també a Seròs.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut