Recta final de setmana amb efecte pèndol del temps

Arriben dies d'ulleres de sol i paraigua. No oblideu cap dels dos complements, perquè els necessitareu

Néstor GómezActualitzat

Un dels ingredients bàsics per a la formació de les grans nuvolades que donen ruixats i tempestes és l'aire fred a les capes mitjanes de l'atmosfera. Aquest aire fred fa de xemeneia i permet als núvols créixer verticalment amb rapidesa fins a la tropopausa, a uns 12 quilòmetre d'alçada. Són els anomenats cumulonimbus, que descarreguen ruixats i van acompanyats de tempesta.

Com que farà calor al migdia, l'aire calent, que és molt lleuger, pujarà fins a trobar-se amb la xemeneia, que dispararà cap amunt la nuvolada. D'aquí que cada dia a partir del migdia creixin les nuvolades després d'un matí assolellat. Un cop arribat el vespre, sense més calor que alimenti l'ascens de l'aire, els núvols s'esvaeixen. D'aquí l'efecte pèndol, de sol al matí i grans nuvolades a la tarda.

Sol i ruixats

Matí assolellat en general. Només cap a les comarques de Tarragona i sud de Barcelona hi haurà nuvolades, algunes d'amenaçadores i que deixaran alguna gota, però cap registre significatiu. A partir del migdia, creixeran nous núvols i cauran els primers ruixats importants, començant pel Pirineu.

La tarda serà insegura, sobretot a tot la meitat nord del país. Hi haurà ruixats i tempestes, moderades i localment intenses cap a la Catalunya Central i Prepirineu. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja. Els xàfecs també poden arribar al prelitoral, però no passaran cap a la costa, i tampoc no arribaran cap a l'extrem sud.

Temperatures estancades

L'ambient serà càlid al migdia. Les màximes rondaran entre el 22 ºC al Pirineu i els 27 ºC a les Terres de l'Ebre i sud del pla de Lleida.

I el cap de setmana...

Es mantindrà la tònica de sol i ruixats. Els ruixats de tarda seran més extensos i més intensos.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut