L'onada de calor batrà rècords de temperatura

Una calorada sense precedents general i intensa a tot el país

Néstor GómezActualitzat

Passen els dies, passen les hores i els mapes confirmen i reafirmen el que hem dit durant els darrers dies. Som davant d'una onada de calor històrica en dècades per caure d'hora, al juny, i per la seva intensitat, amb rècord de calor per al mes de juny i, en alguns casos, de tot l'estiu amb valors mai registrats. Protecció Civil té activat l'alerta #PROCICAT per onada de calor.

Meteocat manté l'avís per calor en perill molt alt a gran part del país fins dissabte inclòs. Mireu dia a dia l'estat d'avís per comarques.

Rècords de calor

Hi haurà temperatures màximes mai assolides en un mes de juny i, fins i tot, mai registrades durant l'estiu en estacions meteorològiques de llarga història d'observació. La xifra dels 40 ºC no es tocaran de manera puntual, sinó que pot abraçar extenses zones del pla de Lleida i algunes de la Catalunya Central. La calor no serà exclusiva de les hores centrals del dia, sinó també de la nit, amb mínimes que batran rècord de nit càlida.

Ja han caigut els primers rècords de temperatura màxima d'un mes de juny, la majoria a punts de muntanya, una situació que anirà a més a tot el país.

 

 

Els 40 ºC a Catalunya

No tots els estius a Catalunya hem arribat als 40 ºC. En els últims 25 anys, des del 1994, trobem 8 anys en el qual cap lloc de Catalunya ha tocat els 40 ºC, la meitat d'aquests entre 1995 i 1999. El que tampoc és estrany és trobar la primera temperatura de 40 ºC al juny. De fet, si en els darrers 25 any hem tingut 17 estius amb màximes de 40 ºC, en 7 ocasions la primera temperatura de 40 ºC de l'any ha estat al juny.

Aquestes són les temperatures que esperem demà. Si es compleix la previsió, se superaran nombrosos rècords al país.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut