Rècords de calor del maig a Espanya

Alberto AlcántaraActualitzat

La calorada excepcional d'aquesta setmana també ha batut rècords de temperatura del maig a diversos indrets d'Espanya. Si divendres va ser el torn de la meitat sud, dissabte els rècords van caure també al centre i nord peninsular. Segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), un total de 14 estacions meteorològiques van superar algun dels seus extrems tèrmics, de temperatura màxima o mínima.

Una dada inèdita en 102 anys

L'AEMET destaca els 36 ºC registrats a Daroca (Saragossa), un valor mai vist en una sèrie de dades de més de 100 anys (va començar el 1920). També és significatiu que Segòvia va viure la primera nit tropical de maig des que tenen dades (1989).

 

 

De les estacions de l'AEMET a Catalunya, Lleida va batre el rècord absolut del maig amb la seva màxima de 36,3 ºC, un valor situat 1,3 º per sobre de l'anterior rècord del 28 de maig del 2006. L'AEMET comptabilitza la sèrie oficial des de 1983.

Rècords de divendres

Divendres es van batre 5 rècords i es va igualar una sisena marca. Destaca la de temperatura màxima de Jaén, que va assolir per primera vegada els 40 ºC al maig des que va començar la sèrie, el 1984.

 

L'altre rècord de màxima és el de Sevilla, on van arribar als 41 ºC, dues dècimes per sobre de l'anterior rècord del 2015. La sèrie va començar l'any 1951, per tant va ser el dia més calorós de maig en 71 anys.

Aquestes temperatures estan molts graus per sobre de la mitjana habitual per l'època, en el cas de Jaén més de 16 ºC.

Nit tòrrida

Pel que fa als rècords de mínima, Jaén també va ser notícia, amb un registre confirmat de 25,9 ºC de divendres. És el valor més alt registrat a la Península. En tot el territori espanyol només hi ha un registre més alt, els 26,4 ºC de Tenerife Sud del maig del 2003. Però compte, perquè el registre de dissabte és de 26,2 ºC, per tant seria un nou rècord que ha de validar l'AEMET.

Un valor superior als 25 ºC de mínima implica la qualificació de nit tòrrida, i aquest fet s'ha produït aquesta nit en diversos observatoris del centre i sud peninsular.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut