Rècord de pluja en 12 hores a Europa: 740 mm a la regió de la Ligúria

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta setmana s'ha batut un nou rècord meteorològic europeu: a la Ligúria, a Itàlia, es van registrar 741 mm de pluja en només 12 hores. Les quantitats i intensitats que va deixar l'episodi són les més altes registrades al món en zones no tropicals. Per sort, no hi va haver víctimes mortals.

 

L'episodi de precipitació es va registrar entre diumenge 3 i dimarts 5 d'octubre, i va afectar parts de la Ligúria i el Piemont. Es va formar un sistema de tempestes estacionàries, que s'anaven regenerant de manera semblant a la tempesta del mes passat a les Cases d'Alcanar.

 

 

Rècords de pluja en 6 i 12 hores

El rècord es va assolir a l'estació de Rossiglione, a la província de Gènova. El total de pluja de l'episodi va ser de 927 mm. D'aquests, 882 mm van caure en 24 hores. El rècord de pluja a Itàlia en 24 hores és de 945 mm a Bolzaneto, registrats a l'octubre del 1970.


En canvi, sí que es va batre el rècord de pluja en 12 hores, amb els 740,6 mm registrats (a Bolzaneto, el rècord de pluja en 12 hores de l'episodi del 1970 va ser de 718 mm).


Un altre rècord de pluja europeu, en aquest cas en 6 hores, es va batre a Montenotte Inferiore, a la província de Savona, amb 496 mm.

 


La pluja continuada va provocar riuades i desbordaments fluvials, a banda d'esllavissades de terra. Per sort, l'episodi va afectar zones poc poblades en general.

 

 

Tot i que l'episodi entra dintre de la normalitat pel que fa a la dinàmica meteorològica de la tardor mediterrània, i més en aquesta zona de la Ligúria, els registres acumulats són excepcionals. Es tracta, doncs, d'un nou episodi extrem conseqüent amb la realitat climàtica en un context d'escalfament global, que implica un augment de la violència i freqüència d'aquests fenòmens.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut