El temps de la A a la Z: Tempesta seca

Els llamps causen el 10% dels incendis forestals

Enric Agud / Néstor GómezActualitzat

Una tempesta seca es genera en condicions molt particulars d'aire sec i càlid i quan a les capes baixes i mitjanes de l'atmosfera hi ha poca humitat.

 

En dies molt càlids, quan la temperatura arriba a les màximes, a primera hora de la tarda, és el moment en el qual la humitat és més baixa. A la vegada, apareixen els vents tèrmics que eleven l'aire calent i és quan creixen els núvols. Però no hi ha prou humitat per carregar el núvol d'aigua i, juntament amb una atmosfera amb temperatures molt altes, el núvol creix poc verticalment i deixa caure la poca pluja. Una pluja que, a més, s'evapora abans d'arribar a terra, el que anomenem virga.

Els núvols de les tempestes seques van acompanyades de moltes descàrregues elèctriques i de poca pluja, o sense pluja. Quan impacten els llamps, si el terreny està molt sec, per la gran insolació dels dies o de les setmanes anteriors i per la falta de pluja, pot crear incendis del no res, fins i tot, incendis simultanis en una mateixa àrea geogràfica. Si la pluja és suficientment abundosa, l'incendi es pot apagar. Altres vegades, l'impacte del llamp pot crear un foc latent, que es desenvolupa a posteriori.
 


A l'estiu, les tempestes seques són una amenaça per als boscos, si s'arrosseguen mesos amb falta d'aigua i/o les calorades prematures, són causa d'incendis. Els llamps han causat el 10% dels incendis a Catalunya entre els anys 1995 i 2021, segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Normalment, aquestes tempestes van acompanyades de fortes ratxes de vent descendents d'aire càlid i sec que acceleren el procés d'ignició de l'incendi.

ARXIVAT A:
MeteorologiaEl temps de la A a la Z
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut