Què diuen la Candelera i la marmota Phil sobre l'hivern?

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest 2 de febrer és la Candelera, i també és el tradicional Dia de la Marmota a Pennsilvània, el moment de fer un pronòstic a termini mitjà, segons la cultura popular.

La Candelera riu

La dita popular diu que si la Candelera plora, l'hivern és fora i que si la Candelera riu, l'hivern és viu. Amb la retirada d'un front, que ha deixat quatre gotes de matinada, es presenta una Candelera sense precipitació a gairebé tot Catalunya, tret del vessant nord del Pirineu. Així doncs, la Candelera riu i, per tant, l'hivern continua.

En aquest cas, els mapes confirmen la saviesa popular, ja que esperem uns quants dies de fred ben viu, amb temperatures més baixes del normal.

La predicció de la marmota Phil

A milers de quilòmetres de distància, la marmota Phil és la que indica si l'hivern ha de continuar o no. Des de fa més de 120 anys, se celebra a Punxsutawney, Pennsilvània, el Groundhog Day, el Dia de la Marmota, que consisteix a observar el comportament que l'animal rosegador té quan surt del seu cau.

Si el rosegador es troba amb un dia assolellat, quan surt del cau veu la seva ombra i torna a entrar, fet que pronostica que la temporada hivernal s'allargarà sis setmanes més. Per contra, si el cel està ennuvolat, l'animal no pot veure la seva ombra i surt del cau, donant per fet que l'hivern acabarà aviat.

Està previst que el Phil aparegui al voltant de les 13.25 hora catalana. Podeu seguir la festa en directe des d'aquest enllaç.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut