Quatre anys d'inundacions al Sudan del Sud i no per les pluges que hi cauen

A uns 1.000 km al sud del desert del Sàhara les inundacions cobreixen dues terceres part de Sudan del Sud

Néstor GómezActualitzat

L'escalfament del planeta no dona només sequeres i calor, també hi ha indrets del món on les inundacions han passat a ser massa habituals i on els seus habitants han de desplaçar-se per la impossibilitat de viure amb una aigua que no marxa. I això passa al ple cor d'Africa.

Sembla mentida, però és real. Dues terceres parts del Sudan del Sud està inundades i no precisament per les pluges que hi cauen, sinó per les continues inundacions provocades pel Nil Blanc, que travessa el país per la meitat de sud a nord.

El nord del país és la zona més afectada, sobretot la ciutat de Bentiu, que assetjada per l'aigua. Una ciutat on feia mesos que no plovia però que, en canvi, veia com les riuades anaven portant més i més aigua. Els habitants de la població havien de fer murs de fang que alhora s'han de refer constantment.

 

Quatre anys seguits d'inundacions, un fenomen sense precedents també relacionat amb l'escalfament del planeta, ha deixat el nord del país sota extenses inundacions. A Bentiu, centenars de milers de persones es troben atrapades per l'aigua i on uns murs fan de frontera entre la zona inundada i la que no. Totes les carreteres que surten de Bentiu estan inundades, inclosa la línia de subministrament d'aliments, que s'han de portar molts dies en canoes.

 

Un milió de persones a la conca del Nil han estat afectades per les inundacions interanuals que han deixat cobertes d'aigua una extensió superior a la de Catalunya en un cicle d'inundacions extremes des del 2019. Els rècords de pluja sobre els llacs que hi ha aigües amunt van carregar enormement el volum del Nil Blanc i van fer vessar, a banda i banda, les aigües sobre les planes. Unes planes saturades d'aigua i que no es poden drenar per l'alt nivell de l'aigua.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMeteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut