Prohibida la venda de cotxes nous de benzina o dièsel el 2025 a diversos països

Noruega, Dinamarca i els Països Baixos ho tiraran endavant

Francesc MauriActualitzat

La guerra contra els motors convencionals ha començat en alguns països de forma decidida. A Noruega, amb l'aprovació de TOTS els grups polítics, s'ha decidit prohibir la venda de vehicles nous diesel i benzina a partir del 2.025. Els que ja circulen, encara no. Recordem dos dades destacables d'aquest país. El 24% de vehicles ja són elèctrics. Noruega però, és un dels grans productors europeus de petroli.

A Dinamarca, la consciència per les renovables és total. És el país d'Europa amb la política més clara i decidida cap a les renovables. La consciència ciutadana en aquest sentit és molt elevada. Copenhague és la ciutat europea més preparada per anar amb bicibleta. Les forces polítiques d'esquerra volíen la prohibició total dels motors tèrmics (benzina i diesel) el 2025. Les de dretes només els cotxes nous. Finalment serà pels cotxes nous.

A Holanda, el congrés ja ha aprovat la prohibició de vendre vehicles diesel i benzina nous, a partir del 2025. Falten els darrers tràmits i entrar-ho al Senat. En el cas d'Holanda seran més ambiciosos. Es prohibiran també els híbrids.

Algunes forces polítiques catalanes reclamen unes mesures de l'Estat Espanyol semblants. A Alemanya, podria ser el 2.030.

A Catalunya, algunes iniciatives avancen amb fermesa. Peatges gratuïts a les autopistes de la Generalitat pels vehicles elèctrics o el 30% de descompte pels híbrids i de gas, zones blaves i verdes gratuïtes als municipis metropolitans o facilitats per la instal.lació de punts de càrrega en grans col.lectius. A TV3, els treballadors, amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Direcció de la Corporació de Mitjans Audiovisuals ja ens hem començat a moure.

Anar al contingut