Pluges torrencials d'estiu i onades de calor: molt més llargues d'aquí 10 anys
Les onades de calor duraran més (Pixabay)

Pluges torrencials d'estiu i onades de calor: molt més llargues d'aquí 10 anys

Un estudi assenyala que això passarà si la temperatura mitjana de la Terra s'incrementa 2 graus, però que el risc d'aquests fenòmens disminuirà molt si la calor no augmenta més d'1,5 graus

Xavier DuranActualitzat

Les onades de calor i les sequeres estivals no només seran més intenses i freqüents, sinó que també duraran més temps si la temperatura mitjana de la Terra puja 2 graus respecte als nivells preindustrials. Això passarà a l'hemisferi nord, segons prediu un estudi publicat a la revista "Nature Climate Change". Els autors han desenvolupat models per predir la situació a 10 anys vista.

L'estudi ha estat liderat per Peter Pfleiderer, de Climate Analytics, un institut sense ànim de lucre, ubicat a Berlín i dedicat a la ciència i la política del clima. Aquest investigador explica que l'augment de 2 graus de la temperatura produirà un desplaçament significatiu en els patrons estivals que coneixem ara:

"El temps extrem seria més persistent, i els períodes molt càlids i secs durarien més i hi hauria més dies consecutius de pluges fortes."

Això faria augmentar el risc d'inundacions. Però els períodes secs i càlids també afectarien la salut humana i la producció d'aliments, i afavoririen els incendis forestals.

Menys risc si l'augment és d'1,5 graus

Segons els autors, l'augment de 2 graus incrementaria un 4% la probabilitat de períodes molt càlids de més de dues setmanes. A la part est de Nord-amèrica, els períodes molt càlids i secs podrien augmentar un 20% i els períodes de pluges fortes d'una setmana o més podrien ser un 26% més freqüents a tot l'hemisferi.

La bona notícia és que limitar l'augment a 1,5 graus disminuiria molt aquest risc. Però Carl-Friedrich Schleussner, un dels autors, explica que de moment es va en sentit invers:

"La nostra recerca mostra que limitar, si és possible, l'escalfament a 1,5 graus –tal com diu l'acord de París, que els governs van signar– reduiria el risc considerablement. Però tenint en compte que el ritme actual de reducció d'emissions situa el món camí d'un augment de 3 graus, el nostre estudi remarca la necessitat d'actuar amb urgència."

Exemples recents mostren que l'impacte ja es comença a notar. Durant el 2018, a Alemanya hi va haver pèrdues d'un 15% de rendiment en el conreu de blat. I a Estats Units, els passats 12 mesos van ser els més humits des que hi ha registre de dades, i les regions centrals van experimentar inundacions continuades a cuasa de les pluges.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut