Pluges, nevades i fred podrien arribar la setmana vinent

Una pertorbació més pròpia de gener o febrer, al novembre

Francesc MauriActualitzat

Fa setmanes, els fenòmens que tenen conseqüències globals com el Niño i la Niña van començar a aparèixer als centres meteorològics. De l'aparició de la Niña es desprenia que podíem tenir un novembre i un desembre amb més precipitació i més aviat freds a casa nostra.

 

No ha passat la primera quinzena de mes, però sí que podria passar els últims deu dies del mes.

CONSENS EN ELS MAPES

Quan es treballa en prediccions s'analitzen els mapes més generals, que són anomenats popularment "americà" i "europeu". També els més precisos localment, però que no abasten gaire horitzó temporal.

De moment, per aquest motiu de limitacions temporals, només podem saber un escenari general i, en aquest cas, amb altes probabilitats d'encert perquè els dos models principals són coincidents.

Aquest escenari, insisteixo, general, portaria pluges, nevades i un fort descens de temperatures avançada la setmana.

QUÈ ACABARÀ PASSANT

Amb detall, és impossible precisar el temps que farà a les 42 comarques, però sí que es veu un escenari més propi de gener o febrer que de finals de novembre.

Per què? Doncs pel fred i les cotes de neu que en podrien resultar. Amb els mapes de divendres, la precipitació s'avançaria a dilluns, i l'entrada freda no seria tan pronunciada. Tot plegat vindrà condicionat per l'evolució de la depressió aïllada en nivells alts (DANA) que es despenjarà des del nord d'Europa, juntament a la pertorbació en superfície que anirà agafant forma al Mediterrani.

 

DILLUNS I DIMECRES

Aquests dos dies, esperem pluges i nevades a Catalunya. En aquests dos mapes podeu veure la precipitació prevista pel model GFS en 24 hores. En color blau i grana, la pluja, i en verd la neu.

Mapa de precipitació previst per a dilluns (TVC)

 

Mapa de precipitació previst per a dimarts (TVC)

Sembla que a casa nostra es generalitzaran les pluges i nevades que podran caure amb una certa generositat. La cota de neu de dilluns baixaria dels 1.400 cap als 1.000 metres. Dimarts podria situar-se al voltant dels 900 metres aproximadament. Potser el segon dia podria anar baixant cap als 600 o 800 metres, amb la precipitació més concentrada al Pirineu.

MÉS ENDAVANT

Sembla que l'entrada d'aire polar que havia d'arribar després de la DANA es farà esperar. Insistim que cal veure com evoluciona aquesta situació. Caldrà, com sempre, obtenir pronòstics acurats en les pròximes jornades i buscar la fiabilitat en els que no van més enllà de 24 o 48 hores vista. Aquesta notícia, evidentment, us vol acostar un escenari general i del qual no es poden obtenir pronòstics concrets per a la nostra ciutat o poble.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut