Plaga de sargassos al Carib Oriental

Alberto AlcántaraActualitzat

La majoria de les illes del Carib oriental estan veient quantitats rècord de sargassos durant els primers mesos del 2023, una època de l'any en la qual aquests organismes no són freqüents. Els sargassos són un tipus d'algues que es presenten en espesses formacions de diversos metres de longitud i més de mig metre de gruix. Es preveu que els pròxims mesos es mantindrà aquesta tendència.

 


Els sargassos es troben a les àrees tropicals del món. Un dels indrets més famosos on es localitzen és l'anomenat mar dels Sargassos, una regió situada al nord-est del Carib, a l'Atlàntic Nord. Té una extensió d'uns 1.100 quilòmetres d'amplada i uns 3.200 km de llargària.


Al llarg de l'última dècada, la quantitat d'algues que arriben al mar Carib i altres zones, com l'Àfrica Occidental, ha augmentat força, un fenomen que els científics associen a alteracions del medi causades per l'escalfament global

 

La capa flotant d'algues allibera sulfur d'hidrogen a mesura que es descompon. És un gas que pot afectar la salut i té efectes oxidants en les infraestructures. Això ho estan notant, per exemple, a les Petites Antilles. 
 


En localitats com Capesterre de Marie-Galante, a l'arxipèlag de Guadalupe, es percep una pudor nauseabunda, a conseqüència del gas que emana d'aquestes capes d'algues, que ja fa uns dies que es podreixen a la costa del poble. Només aquesta petita ciutat rep el 40% dels sargassos arrossegats fins a les costes de l'arxipèlag. La proliferació del sargàs sufoca la biodiversitat i també afecta l'economia i el turisme locals.
 


Una mica més cap al sud de les Antilles menors, a Martinica, els pescadors lluiten contra el sargàs, intentant recollir les algues bloquejades en una barrera antisargassos. D'aquesta manera intenten protegir les platges i evitar els efectes en la salut dels gasos nauseabunds.

 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut