Bacteri a les platges de Sopot i Gdynia (Reuters)
Bacteri a les platges de Sopot i Gdynia (Reuters)

Plaga de cianobacteris a les platges bàltiques de Polònia

Alberto AlcántaraActualitzat

Les platges de la costa bàltica de Polònia s'han vist afectades per un esclat de cianobacteris aquesta setmana, just en el pic de les vacances d'estiu i coincidint amb una situació de calor anòmala que es viu en molts països del centre i nord d'Europa. Les autoritats poloneses han prohibit el bany a més de 50 platges.

La presència d'aquest bacteri és un fenomen natural, però es veu afavorida justament per les temperatures altes de l'aigua del mar, que aquests dies han superat els 23 ºC en aquella zona. Un altre factor que desencadena aquest brot és la calma marítima.

Els mapes d'anomalia tèrmica mostren unes temperatures més altes del normal. Mireu aquest, que correspon a dijous passat al migdia, quan molts països es trobaven en alerta per calor.

El bacteri provoca que surti a la superfície de l'aigua un sediment marronós, clarament visible des de l'aire, i registrat també per les imatges de sat·tèlit.

Al vídeo podeu veure com va quedar la platja de la localitat de Sopot, a tocar de la famosa ciutat de Gdansk. Els socorristes patrullen les platges i avisen els visitants del perill que suposa el bany. A la veïna Gdynia, alguns es van atrevir a banyar-se tot i les advertències.

Els funcionaris i experts sanitaris adverteixen que entrar en contacte amb cianobacteris pot causar erupcions cutànies i cremades, així com greus problemes digestius si s'empassa amb aigua de mar. No s'han registrat casos de cremades o ferits encara, segons els mitjans locals.

Feia més de 10 anys que no es veia un creixement tan intens de cianobacteris al Bàltic.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut