L'Ametlla del Vallès (Marc Solè)
L'Ametlla del Vallès (Marc Solè)

Pic de calor amb una seixantena de rècords de temperatura per al maig a les estacions del Meteocat

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquesta calorada insòlita ja ha deixat 57 rècords de temperatura per a un mes de maig en estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades, segons ha comunicat el Servei Meteorològic de Catalunya. D'aquestes poblacions, 41 rècords fulminats aquest 21 de maig tenen més de 20 anys de dades, més de 20 mesos de maig computats. Cal afegir-hi també un rècord a Lleida, segons la sèrie de dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

En el cas de Caldes de Montbui (Vallès Oriental), els 36,4 ºC de màxima suposen un dels rècords més rellevants, perquè es disposa de dades des de 1990.


Aquest és el mapa de temperatura màxima registrada aquest dissabte 21 de maig.

 

El cas de Lleida

A Lleida, la màxima registrada va ser de 36,5 ºC, però no està inclosa en el llistat de rècords perquè la sèrie meteorològica de l'SMC no té prou antiguitat. L'estació va canviar d'ubicació, del barri de la Bordeta a la zona de la Femosa. L'estació gestionada per l'AEMET va registrar una màxima de 36,3 ºC, un rècord de la sèrie que va començar oficialment l'any 1983, però que supera fins i tot el màxim de les sèries de dades homogeneitzades de Lleida, que comença el 1950. Per tant, va ser el dia de maig més calorós en més de 70 anys.

Calorada sostinguda

El primer pic de calor de la setmana, aquest dimecres passat, ja va deixar 8 rècords. Es van donar valors de 31 a 35 graus al Barcelonès, Baix Llobregat, el Segrià i al Pla d'Urgell. A l'embassament de Siurana (Priorat), el 18 de maig es van registrar 36,6 graus de temperatura màxima.

 

Tres dels rècords de dimecres ja s'han superat i hem de veure quants caduquen aquest diumenge, últim dia de la calorada.


Canvi abrupte per als pròxims dies

La calor anòmala del cap de setmana no tindrà continuïtat la setmana que ve. La temperatura (línia vermella) començarà a baixar dilluns i se situarà en valors per sota de la mitjana (línia negra) en el nivell de referència dels 850 hPa entre dimarts i dijous.

Meteograma de Barcelona (GFS / TVC)
ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut