Matí gred i amb gebre a Bellpuig

Per què tenim més fred als peus que al cap?

El fred comença pels peus i puja cap a la resta del cos

Néstor GómezActualitzat

Quantes vegades heu estat al carrer o simplement a casa i, tot i anar ben abrigats, teniu els peus congelats? Aquí teniu l'explicació, no és cap sensació estranya. És una qüestió de densitat de l'aire.

Us hem comentat moltes vegades que l'aire fred, més dens i pesant, es diposita arran de terra, pot ser el de casa o al fons de valls i planes. No heu vist mai, en obrir el congelador, com el vapor d'aigua condensat cau a terra?

Doncs això mateix passa en dies de total estabilitat atmosfèrica i de calma absoluta: el fred cau i s'emmagatzema per decantació a terra. En pocs centímetres trobem grans diferències de temperatura. Tot el contrari passa amb l'aire càlid, més lleuger. Penseu, per exemple, en un globus aerostàtic. Escalfem el globus i, un cop escalfat, l'aire calent l'empeny amunt.

Globus ascendint al Vallès (Jordi Rodoreda)

Les temperatures de les estacions meteorològiques es prenen a una alçada d'1,50 metres, fora de la influència tèrmica de terra. Però arran de terra hi fa molt més fred, i fins i tot podem veure-hi glaçades.

A tall d'exemple, observeu aquestes dades que ens va facilitar a finals de novembre del 2017 l'Albert Borràs, des de l'Observatori de Pujalt, a l'Alt Anoia. Un dia de molta calma i inversió tèrmica: 10 graus de diferència entre la temperatura arran de terra i a 1,50 metres. Dins la garita meteorològica, la mínima va ser de 7,6 ºC, mentre que arran de terra la temperatura era negativa, de -2,5 ºC.

 

Ara podeu entendre per què els peus poden estar glaçats i el cap ben calentó. Els que més notaran la diferència seran els que siguin més alts.

Feu la prova i ens en comenteu el resultat

Us convido a fer un experiment a casa vostra. Només us cal un termòmetre. Poseu el termòmetre a terra i mesureu. Després, poseu-lo sobre la part alta del moble del menjador i deixeu-lo una estoneta. Quina és la diferència de temperatura? La resposta ens la podeu fer arribar via Twitter amb l'etiqueta #ElTempsTV3 o @eltempsTV3.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut