Noms de les borrasques del 16 de desembre de 2014. Font: DWD.
Noms de les borrasques del 16 de desembre de 2014. Font: DWD.

Per Nadal, un anticicló o una pertorbació és un bon regal

Actualitzat

Voleu fer un regal de Nadal original, gens convencional i a la vegada històric?

Poseu el nom que desitgeu a un anticicló o borrasca. A Europa, la Universitat Lliure de Berlín és l'administració que posa noms a les pertorbacions i anticiclons que, en moments de grans temporal, veiem anomenats en els diferents mitjans de comunicació. D'aquesta manera cada temporal té associat un nom.

Els noms es donen per ordre alfabètic i com que més o menys acostumen a aparèixer uns 55 anticiclons i unes 150 borrasques cada any, calen diverses llistes de la A a la Z. En anys parells, els anticiclons reben noms masculins i les pertorbacions, noms femenins, i a l'inrevés en anys senars. La veritat és que a aquestes alçades d'any queden pocs forats per omplir en el calendari del 2015, però encara en queden. Els noms lliures de dona són Q, X, Y i Z, i en el cas del nom d'homes, I, Q, U, X, Y i Z. Hi ha més disponibilitat de noms en segona i tercera volta.

Preus diferents

Els anticiclons i les pertorbacions tenen preus diferents, per dues raons: per la quantitat que n'hi ha al llarg de l'any i per la vida que tenen. D'aquesta manera, els anticiclons són més cars perquè tenen una vida més llarga i n'apareixen menys al llarg de l'any -299 euros-, mentre que les pertorbacions tenen un preu de 199 euros. Cal dir que són més famoses les pertorbacions en el cas de provocar grans temporals perquè tindran gran anomenada en els mitjans de comunicació. Això sí, poques pertorbacions arriben al nivell de temporal dur.

60 anys amb noms

La tradició de registrar noms associats al temps ve de lluny. A casa nostra molts temporals estan associats al lloc on han succeït o al sant del dia. És el cas de l'aiguat de Santa Tecla de l'any 1874. Fa 60 anys, el novembre del 1954, una estudiant de l'Institut de Meteorologia de la Universitat Lliure de Berlín i després presentadora del temps a la televisió pública alemanya ZDF, Karla Wege, va proposar anomenar tots els anticiclons i borrasques del centre continental. Amb la mateixa idea, l'any 2002 va néixer "Adopta un vòrtex". Des d'aquell dia qualsevol persona pot adoptar una baixa o una alta. És clar, prèviament cal passar per caixa. En total hi han participat més de 1.900 persones de més de 15 països europeus i d'altres indrets del món. Aquesta pràctica, ben establerta a Centreeuropa, la utilitza el Servei Meteorològic Alemany (DWD), els seus proveïdors i el públic en general.

Juntament amb el Servei Meteorològic dels Estats Units són els únics estaments del món que donen noms als anticiclons i a les borrasques.

Anar al contingut