Pedregada enorme al Berguedà i Osona ahir a la tarda

Les violentes tempestes de dilluns van descarregar pedra superior a la mida d'una nou i un ou

Nestor GomezActualitzat

Les tempestes d'ahir a la tarda van descarregar amb fúria sobre la Catalunya Central, sobretot al Berguedà i al Lluçanès. Un cel que es va enfosquir i va donar lloc a tempestes, ventades i pedregades enormes.

A partir de les 4 de la tarda es van formar les primeres tempestes entre el Berguedà, Ripollès i Osona es van anar reproduint i intensificant durant les hores centrals de la tarda, a la vegada, que es van desplaçar cap al sud fins a arribar al Bages.

 

Pedres de 6 cm

Es considera pedra quan la mida de l'esfera de glaç supera els 0,5 cm, i pedra grossa quan té un diàmetre superior als 2 cm. En aquest cas, les pedres van ser enormes, fins a 6 cm, tal com va passar a Casserres o a Puig-reig.

6 cm de pedra a Puig-reig (José Luis Luque)

En el cap de Perafita, la pedra era superior a la mida d'una nou.

Pedra més grossa que nous, Perafita (@Anna_Marsol)

I a Olvan, fins i tot, gairebé tenia la mida similar a una nectarina.

Com nectarines a Olvan (@arnaumacver)

Sense cap mena de dubte, en la majoria de fotografies es prenia com a referència de la mida de la pedra la mà o una moneda. Són centenars les fotografies que van rebre durant tota la tarda i aquí teniu una petita mostra.

Pedra formada per conglomeració de pedra petita, Gironella (Laia Camprubí)
Comparant la mida de les pedres a Avià (Pilar Bonet)
Una bona manera de mesurar la pedra, Casserres (@jmpicasprat)

Les precipitacions més importants recollides durant la tarda de dilluns van passar entre el Berguedà, Osona i Bages, si bé també va arribar a altres punts del país de manera més modesta o minsa.

 

Les pedregades són normals en aquesta zona del país?

La resposta és sí. De fet, la zona del país que té de mitjana més de 50 dies de calamarsa és el Ripollès, est del Berguedà, la Garrotxa i meitat nord d'Osona. En canvi, les pedregades tenen el seu màxim sobre el Prepirineu, a causa de la influència de l'orografia. Les zones del país on cau més pedra a l'any, amb vuit dies o més, són: conca de Tremp, zona del Port del Comte i sud del Berguedà.

Pedra de fins a 12 cm

La pedra més grossa dels darrers anys va caure el 20 d'agost de 2003 a partir d'una forta tempesta al Pla de l'Estany i a la Garrotxa. La pedra més grossa va mesurar 12 cm de diàmetre a Mieres.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut