Pantans plens a l'inici de l'estiu

Néstor GómezActualitzat

Passejar per l'Alta Garrotxa, Montserrat, els Ports o els racons del Pirineu és trobar aigua a dojo en torrents i fonts. És el denominador comú de les muntanyes i del paisatge a Catalunya.

Les pluges abundoses de l'abril i les dels primers 20 dies de juny ens han dut una primavera molt més plujosa del que sol ser habitual. Fins i tot, en alguns casos la pluja recollida en 6 mesos és igual o superior a la pluja de tot un any. Sense cap mena de dubte, tanta aigua en el sòl ha repercutir directament en l'estat dels embassaments de tot el país.

Pantà de Sau, dia 26 de juny (Sebastià Parés)

Pantans per sobre del 90%

Gairebé la totalitat de pantans de Catalunya situen la seva reserva d'aigua per sobre del 90%. A les conques internes la reserva se situa avui al 93%. Fa una any se situava al 80% i la mitjana dels darrers 10 any és de 86%. Només l'embassament de Sau es trobava unes dècimes per sota del 90%. Els embassament catalans que vessen aigua a l'Ebre tenen les reserves d'aigua al 94%, un valor molt superior a fa tot just un any, quan es trobava al 77%.

Pantà de Santa Anna (Josep Maria Torrelles)

Tot i aquest bon estat dels nivells de les reserves d'aigua, no hem d'oblidar que som un país mediterrani i que la manca d'aigua és i serà un repte de futur, en què la gestió d'aquest recurs escàs serà fonamental. Com ens recorda aquest tuit de l'Agència Catalana de l'Aigua, en els darrers 10 anys hem viscut tres sequeres importants: 2013, 2017-2017 i principis del 2019.

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut